Hlavní obsah

Otec tenistek Plíškových má jít na pět let do vězení

Právo, Radim Vaculík

Velké naděje českého tenisu Karolína a Kristýna Plíškovy (20) si krůček po krůčku začínají dělat dobré jméno ve sportovním světě, ať už tituly z juniorských grandslamových turnajů, nebo postupy do dalších kol v ženském světovém okruhu WTA. Totéž se však nedá říct o otci těchto tenisových dvojčat Radkovi (42).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak se nyní Právu podařilo zjistit, už v dubnu letošního roku dostal Plíšek jako jeden z členů skupiny padělatelů značkových cigaret pravomocně pět let natvrdo a peněžitý trest ve výši 300 tisíc korun. Pokud by ho nezaplatil, vězení by se mu prodloužilo o dalších šest měsíců.

Tento rozsudek vyřkl pražský vrchní soud, který byl ještě k otci mladých tenistek shovívavý, protože původně si Radek Plíšek vysloužil předloni v březnu u Krajského soudu v Ústí nad Labem o půl roku delší trest.

Právo v těchto dnech získalo kopii definitivního dubnového verdiktu odvolacího senátu, který teprve nyní dostali účastníci řízení v písemné podobě. Zda ho obdržel i sám Plíšek, to není jasné, protože do vězení podle zjištění Práva dodnes nenastoupil, i když mu byl výkon trestu nařízen už na 16. dubna. Podle vyjádření jeho dcery Karolíny žije ale normálně v domovských Lounech.

„Jasně, my máme tátu doma,“ řekla Právu Karolína Plíšková s tím, že všichni bydlí v Lounech.

Potvrdila, že o pravomocném odsouzení otce ví. „Ještě to ale není nějak dořešené,“ podotkla mladá tenistka.

Zároveň odmítla, že by jejího otce hledala policie. „Takhle to určitě není. Myslím si, že si táta nějak poradí a vyřeší to,“ uvedla Plíšková s tím, že se k věci nechce dál vyjadřovat.

Nicméně Právu přiznala, že ze situace kolem otce určitě není šťastná.

Odsouzeno 13 lidí

Redakce se snažila důvod, proč Plíšek stále není ve vězení, zjistit u Krajského soudu v Ústí nad Labem, kde případ řešili.

Ani po dvou dnech tam ale nebyli schopni odpovědět na otázku, zda odsouzený dostal například odklad nástupu, anebo se trestu vyhýbá.

Na případu pracovali detektivové protikorupční policie (ÚOKFK) několik let. Vedle Plíška vrchní soud pravomocně odsoudil dalších 12 členů organizované skupiny, vysloužili si tresty v rozmezí od tří do šesti let.

Podle mluvčího (ÚOKFK) Jaroslava Ibeheje policisté proti nim zasáhli v květnu 2005 na několika místech ČR.

Skupina podle něj ve velkém nelegálně vyráběla cigarety balené do falešných krabiček světoznámých značek opatřených padělanými kolky a uváděla je do oběhu. Státu za to neodváděli žádné spotřební daně. Policisté tehdy našli v domě v Chlumčanech na Lounsku i stroj na výrobu padělaných cigaret.

Plíšek prý jen hlídal

„Pokud by byly zajištěné komponenty na výrobu cigaret uvedeny do oběhu (do prodeje), byla by státu způsobena škoda na spotřební dani půl miliardy korun. Avšak příprava k trestnému činu zkrácení daně není už podle nového trestního zákoníku trestná, tak byla skupina osob odsouzena za způsobenou škodu ve výši patnáct miliónů korun,“ upřesnil mluvčí Ibehej.

Mezi odsouzenými je i bývalý policista a dokonce někdejší pracovník tajné služby (BIS). „Ti pomocí bezpečnostní agentury zajišťovali ochranu převozu padělaných cigaret a dále zajišťovali ochranu členů skupiny při nelegální činnosti,“ sdělil Ibehej.

Z rozsudku přitom vyplývá, že se o bezpečný převoz padělků kromě jiných staral právě Plíšek. Taková činnost byla podle jeho tvrzení naprosto legální v případě převozů dražšího zboží, protože vykrádání či přepadání vytipovaných nákladních vozů prý není ničím neobvyklým.

Když měl Plíšek vyjasnit, proč se opakovaně pohyboval v domech na Lounsku, kde pak policie objevila stroj na cigarety a zboží, uvedl v odvolání, že to bylo kvůli jeho tamnímu podnikání ve dřevovýrobě.

Častý osobní kontakt s dalšími obžalovanými pak podle rozsudku vysvětloval společnými „sportovními aktivitami“. Vinu nikdy nepřiznal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám