Hlavní obsah

Stovky tisíc expolicista vysvětlil prodejem šavlí, obžaloba ho viní z braní úplatků

Právo, Karel Otcovský
Litoměřice

Výpověďmi svědků pokračoval ve čtvrtek u litoměřického soudu proces s bývalým ředitelem cizinecké policie v Litoměřicích Petrem Hladkým a dalšími 14 spoluobžalovanými.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Petr Hladký veškerá obvinění odmítá.

Článek

Hladký měl podle obžaloby od června do září roku 2010 neoprávněně přebírat peníze a dary, například láhve alkoholu nebo různé poukázky, za zmanipulování pobytového režimu cizinců, ale také povolovat a prodlužovat tento režim. Úplatky měl přebírat přímo v budově inspektorátu cizinecké policie v Litoměřicích.

Svým jednáním se měl dopustit trestných činů přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a návodu k trestnému činu uplácení.

Peníze na kolky 

Hladký při pondělním zahájení hlavního líčení veškerá obvinění rezolutně odmítl. „Nikdy jsem si o úplatek neřekl ani jej nepřevzal. Pokud došlo k předání peněz v hotovosti, tak pouze za kolky,“ tvrdil Hladký.

Podle něj bylo běžné, že lidé, aby nemuseli stát frontu, zašli za Hladkým do kanceláře. „Dali peníze přímo mně a já jim kolky obstaral," přiblížil praxi Hladký. Přiznal pouze, že peníze ve splátkách dostával od Ukrajince, kterému prodal auto.

Obžalovaní cizinci se shodně dušují, že Hladkému nikdy úplatek nepředali. Většina z nich přitom využila práva nevypovídat, nebo se odvolal na výpověď v přípravném řízení na policii.

Jeden z obžalovaných například tvrdil, že se s Hladkým vsadil o výsledek fotbalového utkání. Prohrál láhev vodky, kterou mu pak přinesl do kanceláře. Hladký jeho verzi potvrdil s tím, že láhev alkoholu vypil.

Důkaz mají poskytnout nahrávky

Předvolaní svědkové z řad policistů a úředníků ve čtvrtek vypověděli, že si na pracovišti ničeho nekalého nevšimli, natož aby svého šéfa viděli přebírat úplatek.

Obžalované mají z jejich protiprávního jednání usvědčit záznamy z kamer a odposlouchávacích zařízení, která na ně policie políčila.

Policejní inspekce zadržela Hladkého před dvěma roky při převzetí peněz. Při následné domovní prohlídce našla u něj doma stovky tisíc nejen v korunách, ale i v eurech a dalších měnách. Před soudem nyní tvrdil, že k penězům přišel legálně pronájmem a prodejem polí, které vlastnil, nebo rozprodejem sbírky šavlí a kordů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám