Hlavní obsah

Oběťmi metanolu jsou především starší lidé, téměř polovina z nich jsou ženy

Novinky, Ondřej Kořínek
Ostrava

Česká republika má k čtvrtečnímu večeru již 18 potvrzených obětí metanolu různého věku, z toho osm žen. Oběti nepocházely z nejnižších společenských vrstev, ale byli to pracující lidé nebo senioři. Podle psychiatra Karla Nešpora je správné, že vláda zakázala prodej tvrdého alkoholu ve stáncích.

Foto: David Ryneš, Novinky

Místa otravy metylalkoholem

Článek

Od 6. září, kdy se objevila první oběť metanolu, stoupl počet mrtvých na 18, u několika dalších úmrtí se čeká na potvrzení příčiny. Průřez statistikou ukazuje, že oběťmi jsou většinou starší lidé, kteří levný alkohol konzumují, paradoxně ale mezi nimi nejsou lidé z nejnižší sociální skupiny. Překvapující může být velké procento žen, z osmnácti obětí je jich osm, tedy téměř polovina.

Jednou z obětí metanolu byla například osmadvacetiletá žena z Komorní Lhotky na Frýdecko-Místecku, po které zůstal osmiletý syn. Žena pracovala v nošovické automobilce a podle starosty obce měla doma lahev s okolkovaným alkoholem. Tato žena podle některých informací pila velmi vzácně.

Mladou oběť si vyžádal pančovaný alkohol také v Oseku nad Bečvou na Přerovsku, kde byla na ubytovně nalezena mrtvá jednadvacetiletá dívka. Další oběti z řad žen byly většinou starší 50 let.

Mezi oběťmi jsou především starší lidé, kteří ale rozhodně nepocházejí z nejnižších vrstev společnosti. Zemřel například řidič, který byl na služební cestě, nebo lesník.

Ženy jsou k alkoholu citlivější

Právě ženy si lze podle zažitých klišé velmi těžko představit, že nakupují ve velkém levný alkohol u pochybných prodejců. Podle posledních informací ale některé lahve nesly zfalšované etikety a působily velmi věrohodně.

„Ženy, které pijí alkohol častěji nebo jsou na něm závislé, se za svou špatnou vlastnost stydí, proto pijí o samotě a v případě, kdy pijí alkohol s obsahem metylalkoholu, je případná pomoc ztížena, protože o problémech se zdravím se nikdo nemusí dozvědět,“ řekl Novinkám primář psychiatrické léčebny v Praze Karel Nešpor.

Ženy se častěji stydí, že pily levný či vůbec nějaký alkohol. Navíc jsou všeobecně k alkoholu citlivější, mají menší játra, a proto na ně alkohol působí rychleji a v menším množství.

„Krok vlády, kdy zakázala prodej v mobilních prodejnách, vnímám jako rozumnější, než aby morálně apelovala na konzumenty alkoholu,“ konstatoval primář a dodal, že není možné uvést, který druh alkoholu ženy nejčastěji pijí. Záleží na jejich společenském postavení a finančních možnostech.

Primář zároveň upozornil, že pokud je člověk na alkoholu závislý, je pro něj zejména důležité, aby svou závislost utišil. Takový člověk potom pije ten alkohol, který je zrovna k dispozici.

Oběti metylalkoholu
Zatím neznámá žena byla podle šéfa soudního lékařství Igora Dvořáčka vůbec první obětí už v květnu. Policie ale tento případ neeviduje.
Dvaašedesátiletý muž zemřel v Havířově.
Obětí je i jeho devětapadesátiletá manželka.
V ostravské fakultní nemocnici umírá na otravu metylalkoholem devětapadesátiletý muž.
Po otravě zemřela dvaašedesátiletá žena z Fryštáku na Zlínsku.
Ve znojemské nemocnici zemřel dvaačtyřicetiletý muž z Havířovska.
V pražské nemocnici zemřel osmatřicetiletý muž z Milína na Příbramsku.
Na Přerovsku zemřela na otravu metylalkoholem jednadvacetiletá dívka.
V přerovské nemocnici zemřel na otravu pětačtyřicetiletý muž.
Na otravu zemřela v Komorní Lhotce na Frýdecko-Místecku osmadvacetiletá žena.
Na zlínském sídlišti Jižní Svahy nalezli policisté mrtvou jednašedesátiletou ženu.
Zemřel 57letý řidič nákladního auta na Krnovsku.
V Bílovci na Novojičínsku zemřel na otravu metylalkoholem pětapadesátiletý muž.
53letá žena zemřela v Prosenici na Přerovsku.
73letý pacient zemřel v přerovské nemocnici.
Muž z Plzeňska zemřel v ostravské nemocnici.
V Ostravě ve čtvrtek ráno zemřela 47letá žena.
Jako zatím poslední zemřel v Havířově 67letý muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám