Hlavní obsah

Otravy metylalkoholem se rozšířily na jih Moravy, dva muži bojují o život

Metylalkohol si vybírá své oběti nejen v Havířově, ale již i na jižní Moravě. Lékaři okresních nemocnic v Kyjově a ve Znojmě se snaží zachránit život dvou mužů, u nichž zjistili otravu metylalkoholem. Minimálně v jednom případě je hrozba spojitosti s událostmi právě z Havířova.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V Kyjově v sobotu přijali v nemocnici 29letého muže z Veselí nad Moravou.

„Během včerejšího dne byli převezeni do nemocnic dva muži s podezřením na otravu metanolem. Jeden případ se týká devětadvacetiletého muže původem z Hodonínska. Druhý řeší znojemští kriminalisté, jedná se o dvaačtyřicetiletého muže, který pracuje ve Znojmě, ovšem bydliště má v Havířově,“ uvedla v neděli krajská policejní mluvčí Andrea Straková.

Smrtelná dávka

Oba muži bojují o život, jejich stav je kritický, řekl ředitel kyjovské nemocnice Petr Svoboda. I mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner hovoří v obou případech o požití vysoké až smrtelné dávce jedovatého metylalkoholu.

„Pacient má za sebou resuscitaci, jeho stav je velmi vážný,“ konstatoval Svoboda. Podobně komentoval stav muže z Havířovska Jajtner. V případě staršího muže ze znojemské nemocnice se spojitost s havířovskými otravami přímo nabízí, policie tuto možnost prověřuje, stejně jako u pacienta kyjovské nemocnice.

"Zjišťujeme, kde k alkoholu přišel, abychom případně zamezili jeho šíření. Zatím není zřejmé, zda tento případ souvisí s havířovským," řekl mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

Muži, který je od soboty hospitalizován ve Znojmě, je 42 let a pochází od Havířova, v jihomoravském městě pracuje. "Podle svého vyjádření požil doma levnější alkohol," řekla mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová. "Je také ve velmi vážném stavu," dodal Jajtner.

Případ otravy metylalkoholem se objevil tento týden v Havířově a je pravděpodobné, že všichni postižení požili nelegálně upravený stáčený alkohol. Lidé hospitalizovaní kvůli tomu na severní Moravě jsou ve vážném stavu a hrozí jim minimálně trvalé následky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám