Hlavní obsah

Policie po čtyřech letech našla řidiče, který přejel staříka o holi

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

O tom, že boží mlýny melou pomalu, ale jistě, se přesvědčil třiašedesátiletý řidič, který před téměř čtyřmi lety v Ostravě srazil osmdesátiletého důchodce a z místa nehody ujel. Policie tehdy viníka smrtelné nehody nenašla, případ odložila a zdálo se, že zůstane nevyřešen. Před několika dny si ovšem pro nezodpovědného piráta policisté přece jen přišli a navíc vyšlo najevo, že s mužem v autě cestovali další dva lidé.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nehoda se stala 12. prosince roku 2008 před šestou hodinou večerní na Polanecké ulici v Ostravě-Svinově. Automobil srazil seniora, který se pohyboval nedaleko přechodu pro chodce s francouzskou holí. Tělo muže bylo odhozeno do protisměru, kde zůstalo ležet a krátce poté do něj ještě najelo další vozidlo. Řidič druhého auta tělo vláčel asi čtyřicet metrů, než zastavil.

Policie tehdy zahájili pátrání po automobilu, který chodce srazil jako první. Na místě nalezli střepy zpětného zrcátka, ani to je ale nepřivedlo na stopu. „Byly vyžádány kriminalistické expertízy z odvětví chemie, mechanoskopie a přibráni byli znalci z oboru dopravy i zdravotnictví. Odborníci zjistili, že zajištěné střepy a plastové části pocházely z předního světlometu a zrcátka vozidla značky Škoda,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Kriminalisty čekala doslova mravenčí práce. Zadanému kritériu podle mluvčí odpovídalo víc než 60 tisíc vozidel. „Po zveřejněných výzvách reagovali svědci. Policisté tak všechny nově získané informace prověřovali, kontaktovány byly desítky osob,“ řekla Holčáková.

Nikdo z posádky se neozval

Někteří svědci policii potvrdili, že v autě kromě řidiče řidiče cestovali ještě další dva lidé. „Informace, že ve voze mělo cestovat více osob, byla potvrzena v současnosti zjištěnými skutečnostmi. Autem měli cestovat celkem tři lidé. I přes opakované apely policie na svědky, nikdo za dobu tří let nezareagoval,“ posteskla si mluvčí.

Policisté se nyní zabývají i případnou trestní odpovědností těchto svědků, kteří trestný čin neoznámili.

„Prověřovaný skutek demonstruje nejen příslovečnou doslova mravenčí práci kriminalistů, ale také skutečnost, že tzv. odložení věci neznamená, že by policisté dále nepokračovali v práci a nezjišťovali informace ke konkrétnímu pachateli. Ostravský policejní komisař již zahájil trestní stíhání v současnosti 63letého muže pro trestné činy ublížení na zdraví a neposkytnutí pomoci. Dle tehdy platného trestního zákona hrozí muži trest odnětí svobody až na pět let,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám