Hlavní obsah

Nabízeli mi peníze, když změním výpověď, tvrdí Bartákova asistentka

Právo, Josef Koukal
Praha

Hlavní líčení s lékařem Jaroslavem Bartákem (54), který čelí obžalobě z násilí na jedenácti ženách, se hned druhý den začalo komplikovat. Městskému soudu v Praze se ve čtvrtek nedaří vyslechnout některé poškozené.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Jaroslav Barták u soudu

Článek

Jako první se omluvila 23letá svědkyně, která u Bartáka pracovala jako osobní asistentka od února do dubna loňského roku. Psychické potíže, které podle znalců utrpěla v důsledku posttraumatické stresové poruchy po služebním pobytu se svým šéfem v Karlových Varech loni v dubnu, se prý prohloubily. Výslechu plánovaného na čtvrtek prostřednictvím videokonference tak nebyla schopna.

„Je zřejmé, že její zdravotní stav je vážný, což koresponduje i se závěry znalců,“ uvedl předseda soudního senátu Stanislav Králík. Jak závažné problémy svědkyně jsou, nechá soud znovu znalecky přezkoumat. „Pokud nebude výslechu schopna ani do budoucna, použijeme její výpověď z přípravného řízení,“ rozhodl soudce.

Peníze za změnu výpovědi

Nejde však o jedinou komplikaci. Stejně starou svědkyni, kterou se měl Barták pokusit znásilnit předloni v létě přímo ve své ordinaci v modřanské poliklinice a již měl přitom dokonce přiotrávit Zolpidem přimíchaným do džusu, se na plánovaný pondělní termín také nepodaří předvolat.

„Včera se se soudem spojila prostřednictvím e-mailu z Austrálie a je jisté, že v pondělí vyslechnuta nebude,“ podotkl Králík. Svědkyně podle něj soud informovala, že jí byla elektronickou poštou nabídnuta vysoká finanční částka za změnu výpovědi, kterou učinila na policii. „Uvedla i jméno osoby, která jí nabídku učinila, to ale zatím nebudeme zveřejňovat,“ řekl soudce.

A jisto není ani ohledně pátečního výslechu též 23leté ženy, jejíž komplikovaný útěk ze služební cesty na Filipíny, museli loni v létě řešit čeští diplomaté, což aféru chlípného lékaře mediálně odstartovalo.

„Nevíme, jestli se dostaví. Zatím nám chybí i doručenka,“ podotkl Králík. Ženu přitom letos v létě Právo kontaktovalo, když pobývala ve Velké Británii. Projevila ochotu zúčastnit se hlavního líčení, ale též obavy z opětovného setkání s Bartákem.

Vyhrožoval mi zavřením mé ordinace, vypověděla matka

Soudu se tak ve čtvrtek podařilo vyslechnout jen matku jedné z mladých žen, která však sama na seznamu poškozených sama figuruje, protože jí měl Barták vyhrožovat. Podle obžaloby loni v květnu spolu se svým známým navštívil 51letou gynekoložku v její ordinaci a důrazně žádal, aby její dcera změnila výpověď. Vychloubal se prý známostmi s předsedou České gynekologicko-porodnické společnosti a hrozil jí zrušením ordinace.

„Říkal, že dcera by také nemusela vypovídat už nikdy, že není problém někoho poslat, aby to zařídil,“ vypověděla lékařka. Během jednání se prý Barták rozzuřil a v jednom okamžiku se na ni vrhl s rozpřaženýma rukama, jako by ji chtěl škrtit. Uklidnil ho prý jeho průvodce.

„Měl jsem ji opravdu rád, moc ji pozdravujte,“ vzkázal přes vypovídající matku dívce Barták. „Nikdy jsem na ni nezvýšil hlas, nikdy jsem jí neublížil,“ prohlásil dále.

Do ordinace přišel podle vlastních slov vyjednávat jen o tom, aby mu asistentka, která od něj uprchla po šesti týdnech pracovního poměru, vrátila pracovní pomůcky. Mělo jít o diář a „tajný zbrojařský plán vývozu vojenských letounů do Ruska“, který asistentce přišel e-mailem.

Sliboval jí uměleckou kariéru

Podobně jako ve středu u první z poškozených i tentokrát tvrdil, že se do své asistentky zamiloval. A zatímco na adresu první svědkyně zároveň uvedl, že byla alkoholička, narkomanka a silná kuřačka, o své druhé lásce prohlásil, že se psychiatricky léčila, pěstovala černou magii a byla „fascinována krví a zlem“.

Matka poškozené u své dcery jakoukoli psychiatrickou léčbu až do setkání s Bartákem vyloučila.

Že u svého zaměstnavatele vydržela několik týdnů, ačkoli ji měl osahávat prakticky od prvního dne, vysvětlila u dcery její naivitou. Toužila se stát herečkou a Barták jí prý sliboval seznámení s významnými režiséry a uplatnění u filmu.

Nedoslýchavý svědek se za Bartáka postavil

O oživení hlavního líčení se postaral ve čtvrtek svědek, který se soudu přihlásil sám. Starý muž, který musel při výslechu sedět na židli a silně nedoslýchal, přišel coby Bartákův pacient prý dobrovolně dosvědčit, že obžalovaný byl vždy laskavý člověk. „Byl vlídný, dobře se staral o moje křečové žíly, za hodinu tam měl třeba tři pacienty. Každému podával ruku,“ vychvaloval Bartáka pacient, který k němu chodil podle vlastních slov od roku 2001.

Na chování lékaře ke dvěma přítomným zdravotním sestrám prý nepozoroval nic zvláštního. „A slyšel byste, kdyby byl na své sestry ošklivý?“ otázal se jeden ze zmocněnců poškozených žen, který si všiml, že je třeba svědkovi každou otázku opakovat. „Já musím jít blíž,“ reagoval muž a nechal si dotaz opět zopakovat.

Hlavní líčení bude pokračovat v pátek i příští týden. Králíkův senát hodlá čas vymezení pro jednotlivá jednání využít i v hluchých místech výslechů, které odpadly, tak, že pozve narychlo svědky objednané na jindy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám