Hlavní obsah

Bývalá šéfka úředníků KB dostala za stamiliónové úvěrové podvody podmínku

Právo, ČTK, Jiří Hardoš
Praha

Pražský městský soud v úterý vynesl rozsudek v případu někdejší šéfky odboru financování obchodů Komerční banky (KB) Jiřiny Kaplanové a dalších čtyř bývalých úředníků banky. Šéfka odboru odešla od soudu s dvouletou podmínkou s tříletým odkladem u zbývajících obviněných soud upustil od potrestání, i když je uznal vinnými. Rozsudek je nepravomocný, advokáti se proti němu odvolají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obžalovaní se podle státního zastupitelství podíleli spolu se skupinou lidí kolem bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Františka Chvalovského na stamiliónových úvěrových podvodech na bance z konce 90. let.

Hlavní líčení začalo v březnu, soudce však musel jednání odročovat mimo jiné kvůli znaleckým posudkům. Žalobce vyčíslil škodu v kauze na téměř 1,5 miliardy korun. Vedle Kaplanové viní obžaloba z účasti na úvěrových podvodech Ivanu Neuhäuslovou, Klaudii Nerglovou, Evu Žižkovou a Zdeňka Husara. Advokáti od začátku procesu uvádějí, že jejich klienti s obžalobou nesouhlasí a obvinění odmítají.

Pětice se podle žalobce v letech 1998 až 1999 podílela na uzavírání úvěrových smluv s firmami kolem Chvalovského a spol., přičemž nezohlednila rizikovost obchodů, na něž měly peníze jít, nebo špatnou ekonomickou situaci firem, kterým banka finance poskytla.

Některé společnosti prý nebyly schopné platit dřívější závazky vůči KB a některé je splácely jen z dalších peněz od banky. Úředníci také podle obžaloby při uzavírání kontraktů vědomě uvedli do podkladů nepravdivé údaje a podíleli se tak prý na škodě, která bance vznikla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám