Hlavní obsah

Mladík si vraždu milenců nepamatuje, hrozí mu až výjimečný trest

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Až 20 let nebo výjimečný trest hrozí za dvojnásobnou vraždu pětadvacetiletému Ladislavu Ďurišovi z Karviné. Ten se ze zavraždění patnáctileté dívky a jejího třiadvacetiletého přítele zodpovídá před Krajským soudem v Ostravě.

Mladík si vraždu milenců nepamatuje, hrozí mu až výjimečný trestVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Hrůzný čin se stal 4. března mezi 0.30 a 3.30 v zahradní kolonii na Hraničářské ulici v Karviné-Hranicích. Obžalovaný probodl pár kuchyňským nožem. Dřevěnou chatku, ve které k tragédii došlo, poté zapálil. Plameny objekt zcela zničily, škoda byla vyčíslena na 516 tisíc korun. Ohořelá těla našli až hasiči při průzkumu požářiště.

„Z jakého důvodu se obžalovaný Ďuriš skutku dopustil, není známo, protože tvrdí, že si na to nepamatuje,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Před soudem nechtěl nezaměstnaný malíř vypovídat. Po zadržení policistům o sobě řekl, že z alkoholu nejčastěji pije pivo, po tvrdém alkoholu mívá výpadky paměti a je agresivní. V minulosti hrával na automatech, prohrával i desetitisícové částky, pervitin bral zhruba dva měsíce a čas od času kouří marihuanu. Dvakrát se už pokusil o sebevraždu, jednou po smrti otce podruhé po rozchodu s dívkou. Oba pokusy byly neúspěšné.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ladislav Ďuriš před soudem.

Obžalovaný znal hlavně mladíka, kterého zabil. Dívku viděl v osudný den teprve podruhé. K páru a dalším třem známým si přisedl v jedné karvinské restauraci. Společně popíjeli a nakonec s nimi odjel i do zahradní chatky, kam dorazila patnáctiletá slečna, její milý, Ďuriš a ještě jeden známý. „Dívka byla hodně opilá, tak si lehla na postel pod oknem a šla spát. My jsme pili z lahve rum, kouřili a povídali si,“ citoval obžalovaného soudce Igor Krajdl ze spisu.

Ďuriš si pamatoval, že když si odskočil před chatku, aby si ulevil, dal si marihuanu. Nakonec známý odešel a zůstali v chatce tři.

Co se dělo potom, vrah zamilovaného páru neví. Má prý „okno“. „Pamatuju si až to, že stojím s nožem v levé ruce a čepel byla od krve,“ řekl mladík kriminalistům. Když zjistil, že jsou oba mladí lidé mrtví, podpálil v chatce deku a ubrus, zabouchl dveře a utekl pryč.

Ještě v noci zamířil do herny a chvíli hrál. Domů k matce dorazil nad ránem. Podle soudce projevil obžalovaný při výslechu lítost. „Všechno je mi to hrozně líto, že se to nedá vyjádřit.“

Ďuriš už byl v minulosti odsouzen za loupež, řízení v opilosti a krádež. Soud pokračuje ve čtvrtek a v pátek výslechy svědků a příbuzných obětí i vraha. Matky zavražděných milenců odmítly před obžalovaným Ďurišem vypovídat z citových důvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám