Hlavní obsah

Policisté obvinili úředníka z Frýdku-Místku kvůli zneužití pravomocí

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedoucího oddělení stavebního řádu magistrátu Frýdku-Místku Jana Martyčáka obvinila počátkem srpna policie ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Obviněný úředník se nechce kvůli stále probíhajícímu vyšetřování k případu vyjadřovat. Jeho nadřízený i vedení města o obvinění ví, Martyčáka prý ponechají do rozhodnutí soudu ve funkci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„O obvinění víme od samotného vedoucího oddělení stavebního řádu. Problematika případu je vysoce specifická a komplikovaná. Správnost postupu stavebního úřadu přezkoumává krajský úřad i soud v Ostravě,“ uvedla mluvčí magistrátu Jana Matějíková. Dodala, že vedení města věří, že vedoucí oddělení stavebního řádu postupoval při výkonu své funkce v souladu se zákonem.

Podle krajské policejní mluvčí Daniely Vlčkové zahájili kriminalisté trestní stíhání proti padesátiletému muži z Frýdku-Místku počátkem srpna. „Je obviněn ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Jelikož je případ teprve na počátku vyšetřování a je potřeba ještě vyslechnout množství svědků, bližší informace prozatím nebudeme sdělovat,“ vysvětlila policejní mluvčí. Vyšetřovatelé se podle ní budou případem zabývat ještě týdny až měsíce.

Problematické stavby

Podle informací Práva byl Martyčák obviněn v souvislosti se třemi stavbami, respektive stavebními řízeními. V jednom případě mělo být postavení takzvané černé stavby pokutováno frýdecko-místeckým stavebním úřadem tisícikorunou. Martyčák údajně úmyslně neoslovil v několika případech všechny účastníky stavebního řízení.

Obvinění vedoucího oddělení stavebního řádu nemá žádnou souvislost s kauzou veřejných zakázek na magistrátu Frýdku-Místku, kvůli kterým už čelí obvinění devět fyzických a dvě právnické osoby.

Do doby pravomocného rozsudku bere město Martyčáka jako bezúhonného. „Je s podivem, že dříve než o správnosti postupu stavebního úřadu rozhodne krajský úřad a soud, tak jak je dáno zákonem, se případem zabývá policie,“ upozornila frýdecko-místecká mluvčí Matějíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám