Hlavní obsah

Obchodník s drogami si přišel odsedět desetiletý trest, z věznice ho poslali domů

– Plzeň
Právo, pab

Do plzeňské věznice na Borech se minulý čtvrtek přišel přihlásit k nástupu do výkonu trestu kosovský Albánec Albertu Aliu, který si má podle rozsudku Krajského soudu v Plzni odsedět deset let za obchodování s drogami. Místo pobytu v cele odešel sedmatřicetiletý cizinec zpátky domů. Strážní na bráně jej odmítli přijmout, protože se prokázal prošlým cestovním pasem.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Albert Aliu u soudu

Článek

„Předpisy jasně říkají, že pokud se odsouzený dostaví do věznice sám, bude přijatý pouze na základě platného dokladu totožnosti. Tím se vyloučí možnost, že si trest odsedí někdo jiný,“ vysvětila vedoucí správního oddělení plzeňské věznice Jaroslava Hrušková. Jiná situace by podle Hruškové byla, kdyby odsouzeného přivezli policisté.  „V tom případě nesou zodpovědnost za totožnost oni,“ dodala Hrušková.

Aliu má měsíc na to, aby si dal doklady do pořádku. Pokud tak neučiní, vydá na něj soud zatykač a do vězení půjde za asistence strážců zákona. Aliu už pobyt za mřížemi zná, ve vazbě strávil téměř tři roky. Ty mu budou z trestu odečteny.

Albánec pyká za to, že přes kurýry zásoboval pervitinem a heroinem německou klientelu. Soud prokázal, že nejméně v sedmi případech zorganizoval transport většího množství drog.

Aliu žije v Rokycanech a má v Česku povolený trvalý pobyt do roku 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám