Hlavní obsah

Policie svědectví proti Daňhelovi v kauze CASA nezmanipulovala, tvrdí žalobci

Právo, jt, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zastupitelství odmítlo, že by pražští policisté jakkoliv zmanipulovali obvinění hlavního svědka v kauze CASA Karla Daňhela z pohlavního zneužívání dívky.

Foto: repro ČT

Karel Daňhel

Článek

Daňhel byl v červenci propuštěn pouhý den po zatčení, když údajně zneužitá dívka přiznala, že si vše vymyslela. Podle jeho advokátky Lucie Hrdé k takovému svědectví detektivové dívku dotlačili, žalobci teď ale něco takového vyloučili.

„Vše proběhlo v souladu se zákonem, žádné manipulace jsme nezjistili,“ řekla Právu šéfka obvodního státního zastupitelství pro Prahu 9 Eva Vycpálková. Její úřad se celou věcí zabýval na základě stížnosti Daňhelovy obhajoby na postup policistů.

„Stížnost byla ve všech bodech shledána jako nedůvodná,“ poznamenala Vycpálková. Jakýkoli nátlak vyšetřovatelů odmítl již v červenci mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Stíhání pokračuje

Přestože dívka přiznala, že si obvinění ze zneužívání vymyslela, stíhání Daňhela za pohlavní zneužití pokračuje.

Žalobci počátkem srpna sdělili, že je nutné tuto změnu ve výpovědi prověřit a vyslechnout další svědky.

Klíčový svědek policie proti bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09) Daňhel podobnému nařčení nečelí poprvé. Podle Hrdé ho policie prověřovala už dříve na podnět manželky, podezření ale odložila jako smyšlené.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Letoun CASA české armády

Aktuální stíhání podle Daňhela souvisí s jeho svědectvím v kauze CASA a má být snahou o jeho diskreditaci. Daňhel zpracovával jako expert na vojenskou techniku na generálním štábu posudky k nákupu transportních letadel CASA a upozornil na možné chyby v celém procesu.

Před časem přišel o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné a byl postaven mimo službu. I za tímto krokem podle něj stálo svědectví v případu CASA.

Jeho věrohodnost jako svědka v červenci zpochybnil ředitel vojenského zpravodajství Ondrej Páleník.

Na jednání parlamentní komise pro kontrolu činnosti vojenské tajné služby totiž poslancům sdělil, že Daňhel pobíral paušální měsíční částku od firmy Omnipol, která nákup letadel zprostředkovávala.

Zbrojařská společnost to vzápětí popřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám