Hlavní obsah

Muž umlátil holí starého kamaráda, který mu vzal prstýnek pro dceru

Právo, Pavel Karban

„Nechtěl jsem ho okrást, jen jsem si chtěl vzít prstýnek, co mi vzal.“ Takové je zdůvodnění šedesátiletého Jiřího Hájka z Ostravy, proč dřevěnou holí utloukl k smrti sedmašedesátiletého bezdomovce, svého dlouholetého kamaráda. Kvůli obžalobě z vraždy stanul Hájek v pondělí ráno před Krajským soudem v Ostravě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Kvůli vraždě kamaráda stanul Jiří Hájek přes Krajským soudem v Ostravě.

Článek

K tragické události došlo letos 28. ledna v lesním porostu u Vřesiny nedaleko Ostravy, někdy mezi 16. a 22. hodinou. Hájek se ještě před polednem sešel se svým známým v hospodě, odkud se vydali k místu zvanému Štefanova skála.

Právě tam totiž bezdomovec, který býval kdysi známým operním pěvcem, v přístřešku z plachty bydlel. Podle obžaloby měl Hájek po hádce nejprve škrtit přítele dřevěnou palicí pod krkem. „Poté ho udeřil palicí do zátylku a asi patnáctkrát ho udeřil pěstí do hlavy,“ přečetla z obžaloby státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Pak si měl Hájek vykouřit cigaretu a po ní udeřil klackem svou oběť do hlavy. Mrtvému muži vzal z kapes kreditní karty a svítilnu za zhruba 100 korun. Tělo pak zaházel časopisy, novinami a hadry a odešel pryč.

Spor začal kvůli prstýnku

Před soudem se rozhodl Hájek nevypovídat, soudce Miroslav Mucha tak pouze přečetl výpovědi obžalovaného. Z ní vyplývá, že se s mrtvým znal přes 30 let. „Potkali jsme se asi po pěti letech v Třebovicích u Teska, kde mě na druhý den pozval na svůj hrad. Z toho co vykládal, tak jsem očekával minimálně tři plus jedna, ale z toho, co jsem viděl, jsem byl v šoku. Byla to zemljanka, kterou tady ještě vykopali sovětští vojáci,“ popisoval Hájek vyšetřovatelům.

V hospodě, po cestě k Štefanově skále i v přístřešku bezdomovce popíjeli pivo, víno či po domácku vyrobený alkohol. „Ten piju od 10 let, výhradně tvrdé. Někdy si dám dva panáky, jindy 17,“ vysvětlil svůj vztah k alkoholu obžalovaný s tím, že to, co pil u známého ve Vřesině, byla hrůza. Navíc prý byl potom ve stavu, který neznal. Spor mezi dvěma muži měla odstartovat hádka o prstýnek, který Hájek příteli ukazoval. „Chtěl jsem ho dát dceři, byl stříbrný a měl v sobě vsazeny vltavíny.“

Bezdomovec měl prstýnek obžalovanému vzít. Když ho po něm požadoval, jen se prý chechtal. Proto Hájek na staršího muže zaútočil. „Vůbec jsem nechápal, že naše přátelství, pijanství a besedy o umění dopadnou takhle,“ řekl po zadržení u výslechu.

Dodal, že přítele nejprve přiškrtil, pak ho udeřil holí do hlavy a dal mu 15 ran pěstí. Když muž ležel na zemi, nehýbal se a pouze chrčel, tak ho ještě dvakrát udeřil silně palicí. „Něco prasklo a bylo ticho,“ popsal vteřiny po vraždě.

Soud v pondělí a v úterý pokračuje výslechy svědků a znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám