Hlavní obsah

Jsem Abramovičova advokátka, tvrdila žena, která od lidí vylákala šest miliónů

Právo, Miloslav Hradil
Přerov

Kriminalisté dopadli padesátiletou podvodnici z Přerova, která pod různými záminkami vylákala za rok a půl od lidí v Olomouckém a Zlínském kraji téměř šest miliónů korun. Vydávala se i za advokátku majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté se případem zabývali od loňského září, kdy se na ně obrátil první poškozený. „Uvedl, že v listopadu 2010 dal jedné ženě větší částku s tím, že mu ji zúročí. Ta mu však peníze v dohodnutém termínu neposlala. Následně se na policii začali obracet další poškození,“ řekl ve čtvrtek novinářům náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci Karel Kadlec.

Žena se podle něj s nabídkou zhodnocení investic obracela hlavně na vysokoškolsky vzdělané lidi. Šlo i o lékaře či právníky. Poškozených je nyní osmnáct. „Pravděpodobně však nejde o konečné číslo,“ poznamenal Kadlec.

Žena se podle něj představovala jako právnička významných společností. „Vydávala se i za právničku miliardáře Romana Abramoviče a tvrdila, že mu pomáhala při rozvodu,“ konstatoval Kadlec. V několika případech podvodnice vystupovala i jako manažerka a členka dozorčí rady, která má přístup k obchodování s cennými papíry a s podílovými listy na komoditních trzích v zahraničí.

Použila i historku o kyvadlové dopravě ropy

„Slibovala zajistit až dvacetiprocentní roční zhodnocení vložených finančních prostředků. Také jako záminku k získání velké částky od jedné klientky uvedla nepravdivou informaci o údajném krachu peněžní společnosti. Jiným zámožným klientům tvrdila, že zajišťuje kyvadlovou dopravu ropy mezi Arábií a Itálií. Proto musí cestovat vrtulníkem na ropné tankery a plošiny a doprovod jí mají zajišťovat stíhací letadla OSN,“ uvedl náměstek.

Lidem, kteří podvodnici finance ke zhodnocení v pochybných obchodech dali, peníze ve stanoveném termínu nedošly. „Snažili se ji kontaktovat. Někteří si najali právníky, a podařilo se jim část vložených peněz získat zpět. Většina však neuspěla, protože se jim ženu nepodařilo kontaktovat,“ řekl vedoucí odboru hospodářské kriminality krajského policejního ředitelství v Olomouci Petr Hanák.

Žena od důvěřivců vylákala téměř šest miliónů korun. „Zajistit se podařilo několik set tisíc korun,“ uvedl Kadlec s tím, že žena vedla nákladný život. Podvodnice tvrdí, že má právnické vzdělání, kterého měla dosáhnout na právnické fakultě v Brně. Tam však o ní nevědí.

Za podvod již byla odsouzena

„Žena se trestnímu řízení vyhýbala. Měnila bydliště, cestovala a nezdržovala se v místě trvalého bydliště. Dlouho se nedařilo zjistit její aktuální pobyt. Až 16. srpna se ji podařilo zadržet na čerpací stanici mezi Prostějovem a Olomoucí na silnici R46,“ dodal Kadlec.

Zadržená žena, která je nyní ve vazební věznici, je protřelou podvodnicí. Již v roce 2003 byla za obdobnou trestnou činnost odsouzena soudem v Nitře na devět let. Ze slovenského vězení byla podmínečně propuštěna v roce 2006. V Česku byla také pro obdobnou trestnou činnost zatím nepravomocně odsouzena loni na 8,5 roku za mřížemi. Nyní jí hrozí až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám