Hlavní obsah

Soud propustil šéfa Tatry na svobodu

Právo, Petr Kozelka
Brno

Brněnský Městský soud na svém úterním zasedání nevyhověl návrhu policie a státního zastupitelství na vzetí do vazby pro šéfa společnosti Tatra Ronalda Adamse. Soud tak rozhodl v neveřejném zasedání, které trvalo více jak hodinu. Adams byl k soudu přivezen eskortou z cely a do jednací síně byl přiveden zadní chodbou, aby ho nikdo nespatřil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Šéf Tatry Ronald Adams

Článek

„Soud zvažoval věc objektivně, k tomu není co dodat. Rozhodnutí je příznivé pro mého klienta. Argumentovali jsme tím, že nejsou dány skutkové ani právní podmínky pro rozhodnutí o vazbě. Soud po podrobném prostudování spisu naše stanovisko akceptoval. Naše další kroky jsou dány tím, že trestní stíhání trvá, ale lze užít opravných prostředků, podat proti tomu stížnost a pak bude buď stíhání vedeno dál, nebo bude věc ukončena,“ prohlásil spokojený Adamsův advokát Jiří Matiaševič.

Celé zadržení se zřejmě událo tak, že Adams přišel vypovídat na policii jako svědek, ale z budovy už neodešel a skončil v cele. „Klient se řádně dostavil k výslechu, ostatně jako vždycky. Výslech byl velmi stručný, protože odkázal na své dřívější vyjádření. Pak byl zadržen. Je to velmi kuriózní, že se ze svědka stal obviněným, ale popravdě mě to ani nepřekvapilo,“ dodal advokát.

Žalobce: Stíhání pokračuje i bez vazby

Rozladěn byl z verdiktu soudu naopak státní zástupce Jan Petrásek. „Soud neakceptoval naše návrhy na vazbu útěkovou a koluzní. Vazba ale není zásadní pro pokračování trestního stíhání. Obavy z ovlivňování svědků jsou, vždyť jde o korupci. Ale mé argumenty nebyly pro soud dostatečné,“ prohlásil Petrásek.

Sám Adams po propuštění z cely uvedl, že situace pro něj nebyla jednoduchá. „Jsem zklamaný z toho, co se stalo, ale nejsem šokovaný ani překvapený, čekal jsem to. Na mých vyjádřeních, která jsem podal jako svědek, se ale nic nemění. Budu pokračovat v tom, co doposud, budu mluvit pravdu. To, co o mně prohlásil pan Barták, je velká lež, nevím, proč to řekl. Bohužel, tohle jsou věci, kterými musíme projít, aby se všechno vyšetřilo. Vůbec jsem nepočítal s tím, že bych měl skončit ve vazbě. Budu dál mluvit a vypovídat o všech věcech,“ prohlásil Adams.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám