Hlavní obsah

Za devět let starou vraždu poslal soud do vězení tři Ukrajince

Právo, ape
Ústí nad Labem

Tři Ukrajinci dostali v úterý u Krajského soudu v Ústí nad Labem za vraždu svého krajana tresty od 13 do 14 let. Oleg Kalašnikov měl v roce 2003 zastřelit ze samopalu zblízka ukrajinského podnikatele. Vraždu organizoval Valerij Prytoka a inicioval ji Semen Lembak. Čin spáchaný před devíti lety se policistům podařilo objasnit až v roce 2010. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Valerij Prytoka (vlevo), Oleg Kalašnikov (druhý zprava) a Semen Lembak (vpravo) u ústeckého krajského soudu.

Článek

Lembak zajišťoval trvalý pobyt Ukrajinců v Česku. Vadil mu 30letý Stepan Khymchuk, který v Litoměřicích a okolí také zajišťoval práci pro Ukrajince. Údajně nechtěl platit ukrajinské mafii.

Lembak proto dojednal s Prytokou, který byl bossem jedné z ukrajinských brigád v Česku zabití Khymchuka. Prytoka přes zprostředkovatele najal na Ukrajině střelce  Kalašnikova. Ten měl za likvidaci slíbeno umoření svých dluhů.

Na čin ukrajinskému střelci poskytli 10 tisíc dolarů.

Khymchuk byl nalezen mrtev ráno 13. září 2003 v prostoru garáží v ul. Jiřího z Poděbrad v Litoměřicích. Byl zastřelen samopalem vz. 61 české výroby s podomácku vyrobeným tlumičem, zasáhlo ho 12 ran. Zbraň nalezli kriminalisté v křoví, na igelitových rukavicích byla Kalašnikova DNA.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Valerij Prytoka (zleva), Oleg Kalašnikov a Semen Lembak u ústeckého krajského soudu.

Za svůj čin dostal Kalašnikov trest 14 let, soud mu započítal i nedovolené ozbrojování, protože u něj byla nalezena výbušnina a součásti k výrobě výbušného systému.

Valerij Prytoka má ve vězení strávit 13,5 roku a Lembak pak 13 let, oba za účast na vraždě ve formě organizátorství.

Lembak čile komunikoval s policisty z cizineckého oddělení. Některá svědectví naznačují, že zaměstnanci cizinecké policie byli upláceni a peníze na vraždu mohly jít i od nich.

„V některých výpovědích jsou i informace o tom, že peníze jsou přímo od příslušníků cizinecké policie, kteří také měli zájem na tom, aby nedělal problémy," uvedl soudce Ivan Elischer s tím, že to se ale neprokázalo.

Rozsudek nenabyl právní moci, obžalovaní se nechali čas na rozmyšlenou pro podání odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám