Hlavní obsah

Úředník zapisoval do registru vozidel vraky, ve vězení stráví tři roky

– Brno
Právo, pko

Žádné velké násilí si nedělal se zápisem aut do registru úředník brněnského magistrátu Pavel Moravec. Před dvěma lety zapsal do systému celkem 14 aut, která byla původně určena na náhradní díly. Moravec z nich ale mávnutím kouzelného proutku udělal bezproblémová vozidla. Brněnský Krajský soud ho za to v úterý potrestal třemi roky vězení za zneužití pravomoci úřední osoby.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pavel Moravec si s evidencí vozidel těžkou hlavu nedělal.

Článek

„Vozidla byla nezpůsobilá k provozu na pozemních komunikacích. Obžalovaný porušil své povinnosti, když je zaregistroval a nereagoval ani na situaci, kdy tam byly ještě navíc problémy s VIN kódem,“ prohlásil v odůvodnění verdiktu soudce Dan Krátký.

Úředník původně dostal u brněnského Městského soudu čtyři roky natvrdo, odvolací Krajský soud ale uznal, že tři roky za mřížemi bude pro Moravce dostatečná doba na to, aby zpytoval své svědomí.

Celkem osm citroënů a šest peugeotů zaregistrovala jedna brněnská společnost. Překupník se auta už předtím pokoušel legalizovat na Slovensku, ale neuspěl. „Tak jsem je prodal tady tak, jak jsem je koupil, tedy na náhradní díly,“ prohlásil před soudem obchodník. Jejich zapsáním do evidence se společnost obohatila o více jak 4,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám