Hlavní obsah

Na ohrožené mořské orly z Poodří políčili otrávené návnady

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Zlikvidovat jediný pár kriticky ohrožených orlů mořských hnízdící v Poodří, se zřejmě snaží dosud neznámý vandal. Na jeho počínání už doplatilo jedno ze dvou letošních mláďat, které se pozřením návnady otrávilo jedem na potkany.

Foto: Michaela Krestová

Mládě orla, které se někdo pokusil otrávit

Článek

To, že někdo usiluje o smrt orlů mořských v Poodří, je evidentní už několik týdnů. Ochranáři nejprve nalezli pokácený strom, na kterém měli orli hnízdo. A pak se v místech, kde orli hnízdili, objevily otrávené návnady. Nejprve byla v půli července nalezena dvě kuřecí křídla. Ochránci přírody je odeslali k laboratorním rozborům na Státní veterinární ústav v Olomouci.

Testy potvrdily přítomnost difenacoumu, což je jed rodenticid, který se používá k hubení hlodavců. „Druhou podezřelou návnadou byla prasečí nožka, která byla nalezena 3. srpna v blízkosti dubu, který orli mořští poměrně často využívají k odpočinku,“ uvedl vedoucí Stanice na záchranu živočichů v Bartošovicích Petr Orel a dodal, že na výsledky laboratorního testu stále čeká.

Foto: Michaela Krestová

Mládě orla, které se někdo pokusil otrávit

Zatím nejhorší zprávou pro ochránce přírody byl páteční nález mladého samce orla mořského, kterého objevili ornitologové v rybníku v Bartošovicích.

„Byla to vysloveně náhoda, mládě leželo ve vodě na okraji rybníka,“ prozradil Orel. Pták podle něj vykazoval všechny příznaky otravy po požití jedu na potkany.

„Měl špatnou motoriku, byl v depresi, malátný a měl anemické sliznice,“ popsal s tím, že o jeho život zatím bojují. „Ihned jsme nasadili vitamín K1 a dáváme mu další podpůrné prostředky jako vitamíny B a další. Jiné možnosti, jak mládě léčit, nejsou. Teď musíme jen čekat a doufat.“

Zda se mladý samec největšího ptačího dravce u nás uzdraví, záleží na mnoha faktorech. „Je otázka, kolik toho pozřel a do jaké míry byly zasaženy jeho orgány,“ poukázal Orel a dodal, že jedovatá látka brání srážlivosti krve, kvůli čemuž zvířeti po požití vykrvácejí orgány.

Na Novojičínsku je to vůbec poprvé, co ochranáři zaznamenali pokus o zabití dravého ptáka otrávenou návnadou.

„Před třemi čtyřmi lety byl otráven pár orlů mořských na Opavsku, ale jinak nepamatuji nic jiného ani v kraji. V Čechách jsou tyto případy mnohem častější,“ naznačil Orel.

Policie věc vyšetřuje

Možnou cílenou likvidací orlů mořských se zabývá už i policie. „Šetříme dvě věci. Pokácení stromu, na kterém orlí hnízdo bylo, a v pátek jsme přijali oznámení o otravě orlů mořských,“ potvrdil mluvčí novojičínské policie Petr Gřes a dodal, že případ prověřují kriminalisté s podezřením na neoprávněné nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy.

Orli mořští hnízdí v ČR od osmdesátých let minulého století, předtím se jim u nás kvůli pronásledování člověkem nepodařilo zahnízdit přibližně 100 let.

Dnes žije v ČR asi 80 párů tohoto kriticky ohroženého druhu. Orel mořský je největší z našich dravců, jeho rozpětí křídel dosahuje až 2,35 metru, samci váží od 3,5 do 4,5 kilogramů, samice mají 5 až 7 kilogramu. Loví většinou v letu ryby těsně pod hladinou a z vodní hladiny i vodní ptáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám