Hlavní obsah

Schizofrenika, který na ulici pobodal ženu, poslal soud do léčebny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Krajský soud ve Zlíně uložil v pondělí duševně nemocnému muži z Chvalčova na Kroměřížsku zabezpečovací detenci. Muž pobodal v únoru na ulici v Bystřici pod Hostýnem jemu neznámou kolemjdoucí ženu. Napadená si stihla zavolat pomoc a útok přežila jen díky rychle poskytnuté zdravotnické péči.

Článek

Útočníka trpícího paranoidní schizofrenií znalec shledal trestně neodpovědným. Jeho pobyt na svobodě je ale podle něj nebezpečný.

"Rozhodování bylo jednoznačné. Vyplývá to ze skutku, způsobu jeho provedení, z chování pana S. v předcházejícím období, o čemž svědčí 19 hospitalizací v psychiatrické léčebně v Kroměříži, a z jednoznačného znaleckého posudku. Podle obhájkyně souhlasí s detencí. Sám ví, že je nebezpečný, sám ví, že je hrozbou pro okolí," uvedl předseda senátu Radomír Koudela.

Slyšela jsem řev, pak mě bodl.
Poškozená

Napadená sedmačtyřicetiletá žena šla od dcery. Prošla kolem neznámého muže, který se na ni vzápětí zezadu vrhl.

"Slyšela jsem řev, pak mě bodl," četl předseda senátu Radomír Koudela výpověď poškozené, která se po útoku sesunula na zem, ale ještě si stihla přivolat pomoc. Žena se ihned musela podrobit operaci. Nůž jí prošel z hrudníku až do břicha, zraněná přišla o velké množství krve a lékaři jí museli odebrat slezinu. Poškozená útok přežila, dosud má ale noční můry a bojí se sama chodit ven.

Ačkoliv policie neměla o pachateli útoku pochybnosti, jeho trestní stíhání pro pokus o vraždu, za který by mu hrozilo mnohaleté vězení, kvůli nemoci útočníka zastavila. Podle psychiatra nebyl v době činu schopen rozpoznat protiprávnost svého jednání. Znalci uvedli, že choroba poškozeného vyžaduje soustavnou psychiatrickou léčbu. Je prý ovlivňován halucinacemi a bludy, jež v něm stimulují agresivitu. Muž byl v minulosti devatenáctkrát hospitalizován v kroměřížské psychiatrické léčebně.

Jeho onemocnění je závažné a sám si s ním neumí pomoci.
Obhájkyně

Po propuštění z ústavní léčby porušoval pravidla léčby ambulantní a nebral předepsané léky. Podle psychiatra by tak další nařízení ústavní léčby nevedlo k dostatečné ochraně společnosti. Ke stejnému závěru dospěl státní zástupce Leo Foltýn, který soudu navrhl uložení zabezpečovací detence. Nic proti tomu nenamítala ani obhájkyně Jana Rejžková. "Klient je s tím srozuměn. Jeho onemocnění je závažné a sám si s ním neumí pomoci," uvedla Rejžková.

Podle ní ale v případě jejího klienta selhal systém. "Nechci nějak omlouvat jeho jednání. Není ale možné, aby člověk, který je devatenáctkrát umístěn v psychiatrické léčebně, několikrát svévolně léčebnu opustil, a závěr psychiatra, který se o něj staral, zněl: Vypsán ze stavu, dál se o něho nestaráme," uvedla Rejžková. Poukázala i na to, že její klient měl soudem nařízenou ústavní léčbu, později ale byla změněna na ambulantní. "Měla by se rozpoutat širší diskuse nad tím, jak chránit společnost před takto nemocnými lidmi," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám