Hlavní obsah

Policie dopadla českého Breivika, zajistila funkční nálož a zbraně

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Policii se v Ostravě podařilo zadržet 29letého muže, který ve svém bytě shromažďoval zbraně, výbušniny, pyrotechniku, ale také části policejních uniforem a oblečení vězeňské služby. Muž podle policie sympatizuje s norským vrahem Andersem Breivikem a je možné, že připravoval odpálení větší bomby. Podezřelý skončil ve vazbě.

Hasiči prověřují nástražný výbušný systém v OstravěVideo: www.hasici.tv

 
Článek

Muž, který byl již čtyřikrát trestaný, mimo jiné i za odpálení zakázané výbušniny, půjde do vazby, rozhodl v sobotu odpoledne soudce.

"Bude potřeba vyslechnout svědky. Je možné, že by je ovlivnil,“ prohlásil v České televizi soudce Antonín Šmuk. Dodal, že vazba byla uvalena také proto, že obviněný sám má pocit nějakého ohrožení a rovněž není vyloučeno, že by v podezřelé činnosti nepokračoval.

Podezřelý mladý muž se na televizních záběrech usmíval.

Foto: ČTK/PR

Zbraň, kterou policisté u podezřelého zajistili.

Hrozí mu roky vězení

„Muž byl obviněn ze zločinu obecného ohrožení, za který mu hrozí až osm let vězení, ale také z přečinu nedovoleného ozbrojování, kde je sazba až dva roky vězení,“ informoval média v sobotu ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Tomáš Tuhý.

Sympatie s norským vrahem Breivikem, který vloni 22. července na ostrově Utöya postřílel 69 mladých lidí na letním sociálnědemokratickém táboře poté, co pumovým výbuchem v hlavním městě Norska Oslo připravil o život osm lidí, policie odvodila od toho, že obviněný při elektronické komunikaci používal jméno norského vraha.

Foto: ČTK/PR

Na snímku poskytnutém policií je část zabavené munice.

Foto: ČTK/PR

Podezřelý shromažďoval i uniformy.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Na mimořádné tiskové konferenci informovala v sobotu dopoledne policie o zatčení ostravského sympatizanta s Breivikem.

„Zatím nechceme další podrobnosti zveřejňovat. Jsme na začátku vyšetřování. Při domovní prohlídce jsme v jeho bytě kromě zbraní a střeliva zajistili také výpočetní techniku,“ vysvětlil šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta.

Připravil nástražnou nálož z letecké pumy

Muže policie zatkla ráno 10. srpna, když odešel ze svého bytu. „Večer předtím jsme se dozvěděli o tom, že tento muž ve svém bytě skladuje velké množství zbraní a střeliva, proto jsme nečekali a do akce povolali i pražský Útvar rychlého nasazení. Měli jsme totiž obavu, že má u vstupních dveří nainstalovanou bombu vyrobenou z letecké pumy. Tu by zřejmě obviněný mohl odpálit dálkovým ovládačem. Proto byl zadržen tak, abychom toto nedopustili,“ popisoval dramatické zadržení Vojta. Dodal, že pumu nakonec policisté v bytě také našli.

Foto: ČTK/PR

Podezřelý shromažďoval i policejní kukly.

„Kdyby ji odpálil, rozhořela by se na několik tisíc stupňů a šest minut by nešla uhasit. V panelovém domě by napáchala velké škody,“ zdůraznil šéf ostravských kriminalistů.

Naštěstí se policii muže podařilo zadržet tak, aby nedošlo k žádnému incidentu. Předtím ale byly evakuovány desítky lidí ze tří vchodů na Jugoslávské ulici v Ostravě-Zábřehu.

„V současné době je po výslechu. V rámci vyšetřování budou provedeny znalecké posudky, které určí, zda je muž příčetný či nikoliv.

Policie navíc zjistila, že si obviněný zbraně i vyzkoušel. „V bytě zkoušel účinnost samopalu a mimo obydlené území pak pyrotechniku, kterou měl v bytě k dispozici,“ shrnul Vojta.

Existuje početná organizace?

Anders Breivik opakovaně při výsleších v Oslu tvrdil, že stojí v čele početné organizace Templářských rytířů. Ta má podle něj několik buněk a jejím cílem je boj proti multikulturalismu v Evropě. Norská policie nicméně nenašla důkazy, že by podobné uskupení existovalo.[celá zpráva]

Foto: Heiko Junge/Pool , Reuters

Breivik při výčtu zranění obětí pohnutí nevyjádřil, plakal až při propagačním videu.

Breivik si pak z vazby píše s dalšími extremisty a chce založit organizaci podobně smýšlejících vězňů.[celá zpráva]

Norská média a několik norských politiků pak dostali v pondělí dopis, v němž neznámý pisatel hrozí novými útoky, pokud nebude Breivik z vězení propuštěn. Odesilatel dopisu tvrdí, že patří k "buňce dva" v údajné Breivikově organizaci Norští templářští rytíři. Policie případ vyšetřuje.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám