Hlavní obsah

Heidinger, který zabil matku a otčíma, zůstane zavřený na psychiatrii

– Praha • Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 8 ve středu prodloužil o dva roky ochrannou ústavní léčbu Janu Heidingerovi. Muž předloni v Českých Budějovicích zabil matku a nevlastního otce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Heidinger u soudu.

Článek

Návrh na prodloužení léčby, jejíž konec se blížil, podala psychiatrická léčebna v Bohnicích. "Chceme, aby léčba byla prodloužena, protože ještě zcela nesplnila svůj účel a měla by pokračovat," řekl po verdiktu soudce Petr Fassati.

Heidinger se líčení zúčastnil a sám stojí o to v léčbě pokračovat. Řekl, že lituje všeho, co se stalo. V době činu si prý závažnost své nemoci neuvědomoval. To se nyní změnilo a chce se léčit.

Primář bohnické ochranné léčby Jiří Švarc uvedl, že léčba probíhá úspěšně. Dnešní rozhodnutí je podle něj spíše formální. "Předpokládám, že za další dva roky by měl být takový pacient léčen ambulantně," dodal. Soudí, že prognóza u Heidingera je dobrá.

"Léčba mi byla prodloužena o další dva roky. Čekal jsem, že to tak bude, musí to tak být a jsem s tím smířen," řekl Heidinger. Léčba podle něj funguje. "Vytáhlo mě to z nejhlubší psychózy. Momentálně je to zaléčené, jsem celkem v pořádku," řekl sympatický mladý muž. Vrátil se i k tragické události. "Je mi to moc líto. Chtěl bych se omluvit hlavně svým sestrám a bratrovi. Je to prostě tragédie," řekl.

Během léčby se prý navíc dozvěděl, že schizofrenií trpěli i jeho příbuzní. Nemoc zřejmě zdědil. Na léčebně prý absolvuje terapie; asi třikrát týdně má vycházky, v rámci nichž se může několik hodin pohybovat po Praze.

Rodině vyhrožoval několikrát

Muž byl obviněn z vraždy, před soudem ale nikdy nestanul, protože žalobce zastavil stíhání a Heidingera prohlásil za nepříčetného. Muž trpí paranoidní schizofrenií a druhému manželovi své matky vyhrožoval už několikrát.

Manželé Malhočtí se chvíli před vraždou dokonce obrátili na policii, protože jim syn opět hrozil. Policisté ale oznámení dostatečně neprověřili. Dva z nich za to byli potrestáni osmiměsíčním podmíněným trestem.

Heidinger matku a jejího manžela zastřelil nelegálně drženou zbraní. Otčíma navíc bodl nožem. Do bytu se dostal přes balkón. Po činu utekl do Německa, kde byl zadržen o několik dní později. Na čin si nepamatoval a podle policistů vypovídal zmateně. Čin však viděly jeho nevlastní sestry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám