Hlavní obsah

Policistu, který odkryl korupci, sleduje špeh a slídí v jeho soukromí

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Čím úspěšnější policista v boji se zločinem, tím roste počet jeho nepřátel, kteří by jej nejraději odstranili z cesty. Tohle je i případ jednoho z důstojníků plzeňské expozitury Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), který před časem rozkryl korupci a nepravosti ve vlastních řadách. Podle zjištění Práva má detektiv za zády slídila, který šťourá v jeho soukromí a hledá něco na něj.

Foto: Profimedia.cz

Slídil se klidně vydává za příslušníka Generální inspekce policejních sborů (ilustrační foto)

Článek

„Vím o tom a beru to velmi vážně. Takovou věc nemůžeme podcenit, protože už to zasahuje do soukromí. Může jít o snahu policistu zastrašit nebo zdiskreditovat na základě nějakých intrik. To nelze brát na lehkou váhu,“ řekl Právu šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Na adresu detektiva řekl, že s ním má ty nejlepší zkušenosti. „Jsou za ním vidět dobré výsledky,“ dodal.

Lidé, které špeh oslovil, Právu potvrdili, že se představuje jako pracovník Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nebo se vydává za příslušníka Generální inspekce policejních sborů (GIBS). Obojí je ale lež.

Slídí soukromé očko

Právo odhalilo jeho totožnost. Jde o bývalého policistu Petra Balouna, který se příležitostně živí jako soukromé očko. Proč kolem detektiva slídí, není jasné. Podle všeho to ale vypadá, že jej na špinavou práci někdo najal. Baloun to vysvětlit odmítá. „Nebudu se s vámi o tom bavit,“ řekl na dotaz Práva.

Při „pátrání“ Baloun zabrousil do minulosti, kdy ještě detektiv nesloužil u policie, ale živil se jako učitel. Kontaktoval i pedagoga, jenž patří do okruhu jeho známých. Tahal z něj rozumy pod záminkou, že k policistovi provádí šetření v rámci bezpečnostní prověrky NBÚ. „Říkal, že má informace o tom, že prý musel odejít ze školy kvůli nějakým problémům s dětmi. Chtěl vědět, co to bylo za školu a mluvit s učiteli nebo žáky z té doby. Zmínil se i o tom, že potřebuje, aby tyhle ožehavé informace někdo spolehlivý dosvědčil, aby se s tím dalo dál pracovat. Ještě mne upozornil, že mu na tom hodně záleží a že klidně za mnou přijede,“ uvedl oslovený učitel.

Z Balounova telefonátu byl podle svých slov v šoku. „Já toho kluka znám, čestnějšího člověka nenajdete. Za něj bych dal klidně ruku do ohně. Šijou na něj určitě nějakou boudu, jiné vysvětlení nemám,“ popsal kantor policistův charakter.

Je to nepříjemné, uznává policista

Dalším z Balounových zdrojů měla být detektivova spolužačka a nyní také policistka Jana Kovaříková. Ta se ale odmítla s Balounem sejít poté, co se jí představil jako pracovník policejní inspekce a tvrdil jí, že detektiva vyšetřuje pro podezření z trestné činnosti.

Baloun ji zkusil zlomit přes dalšího policistu, kterého znal. „Zavolal mi a tvářil se jako kamarád. Už jsem ho asi třináct let neviděl. Řekl mi, že potřebuje dohodnout schůzku s mojí kolegyní. Mně se to samozřejmě nezdálo, považoval jsem to za velmi nestandardní. Tak jsem šel za tou policistkou, která mi řekla, že ji už kontaktoval a že se jí to také nezdálo. Sepsal jsem o tom úřední záznam a předal nadřízeným,“ uvedl policejní důstojník Petr Liška.

Sám poškozený detektiv to bere jako stinnou stránku svojí práce, kterou se snaží dělat poctivě.  „Je to sice nepříjemné, ale když občas – jak se říká – píchnete do živého, tak s nějakou nepříjemnou odezvou či pomstou musíte počítat,“ reagoval čtyřicetiletý policista, jehož jméno redakce zná, ale s ohledem na jeho bezpečnost jej zveřejňovat nebude. Balounovy aktivity komentovat nechtěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám