Hlavní obsah

Rath už může telefonovat, volně se pohybovat a mluvit s ostatními vězni

– Litoměřice
Právo, Novinky, ČTK, Ondřej Kořínek, Radek Plavecký

Obviněný poslanec David Rath má od úterý volnější režim ve vazební věznici v Litoměřicích. Poslanec může telefonovat, má lepší přístup k dopisům a na jeho návštěvy nebudou dohlížet policisté. Rathovi totiž úterkem skončil jeden z důvodů jeho vazebního stíhání - možné ovlivňování svědků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvážejí Davida Ratha z vládního objektu Spiritka.

Článek

Obvinění, kteří nemají tzv. koluzní vazbu, mohou vězeňskou službu kdykoliv požádat o to, že si chtějí zavolat. Volat ale musí na své vlastní náklady. „Při koluzní vazbě může obviněný telefonovat pouze s obhájcem, když ale důvody koluzní vazby pominuly, může obviněný telefonovat, jak s osobami blízkými, tak s jinými osobami a samozřejmě s právníkem,“ řekla Novinkám mluvčí Vězeňské služby Gabriela Pohlová.

Když by chtěl David Rath telefonovat s někým jiným než osobou blízkou, musí o to požádat vrchního dozorce, který mu tento telefonát schválí a zaznamená do osobní karty. Do osobní karty se navíc zaznamenávají všechny telefonní hovory, kromě hovorů s právníkem.

Za osoby blízké se považují například rodinní příslušníci či lidé žijící ve společné domácnosti.

Vězeňská služba má také právo se seznamovat s obsahem telefonátů. To se dělá hlavně kontrolami záznamu telefonátů, výjimečně přímým odposlechem pověřeného dozorce. Výjimkou jsou telefonáty s obhájci.

Dopisy Rath dostane hned, návštěvy jednou za 14 dní

Rath se nyní také dříve dostane k dopisům, které mu lidé do nápravného zařízení posílají. Zatímco do úterý je kontrolovali policisté, nyní tuto povinnost přebírají dozorci. Policie měla na prověření korespondence dva týdny, vězeňské službě to trvá den.

Rodina a návštěvy budou moct poslance Ratha navštěvovat tak jako doposud, jednou za 14 dní. Se svými blízkými bude moct strávit hodinu a půl. Ředitele věznice ovšem může požádat o zkrácení termínu, bude jen na něm, zda mu vyhoví. Nutné nebude také povolení nebo přítomnost policie u návštěv.

Stíhání, u kterých skončí obava z ovlivňování svědků, si mohou podle mluvčího litoměřické věznice Jaroslava Kindla také zažádat o umístění na celu s mírnějším režimem. To znamená, že se pak mohou po zařízení volněji pohybovat a navštěvovat ostatní vězně. Rath o to však nepožádal.

Poslanec ode dneška zůstává ve vazbě kvůli obavě, že by mohl pokračovat v páchání trestné činnosti a že by mohl utéct. Okresní soud Praha-východ bude v pondělí rozhodovat o Rathově další žádosti o propuštění. Podle politikova advokáta Romana Jelínka Rath zároveň navrhne, aby mu v případě, že soud neuzná, že již důvody vazebního stíhání pominuly, nahradil vazbu kaucí a písemnými zárukami.

Podle starosty Hostivic, by se měl Rath starat o své syny

Za Ratha se podle Jelínka již zaručilo 38 lidí. Jedním z nich je také starosta Hostivic Jaroslav Kratochvíl, který poskytl rozhovor deníku Právo.

„Myslím si, že důvody vazby už dávno pominuly, že už nemůže nikoho ovlivňovat a páchat další trestnou činnost, protože už není hejtmanem. Že by někam uprchnul, také není moc pravděpodobné, těch sedm miliónů z krabice zase není tolik, aby se mohl usadit někde na Bahamách,“ řekl Právu Kratochvíl a pokračoval: „Především by už neměli trestat samotného Ratha a hlavně jeho dva malé kluky. On by měl být s nimi a věnovat se jim.“

„Hlavně jde o to, aby se všem měřilo stejným metrem. Pokud by byl v jeho situaci poslanec z vládní koaliční strany, tak by nejspíš prohlásili, že odposlechy jsou nepřijatelné, že krabici s penězi mu někdo hodil pod nohy, on o ni zakopl, a když zjistil, že jsou tam peníze, tak ji šel odevzdat na policii. Rozhodně by jejich poslanec ve vazbě neskončil,“ uzavřel starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám