Hlavní obsah

Muži obžalovaní z vraždy v Bělé pod Bezdězem hází vinu jeden na druhého

– Praha
Právo, Jiří Hardoš

Krajský soud v Praze v úterý začal rozplétat brutální vraždu 55letého bezdomovce M. P., která se odehrála loni v prosinci v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Obžalobu z tohoto činu si vyslechli Petr Borč a Jan Švejda, kterým hrozí v případě uznání viny 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Oba se snaží hodit vinu na toho druhého.

Článek

Tragická událost se stala podle žalobce Tomáše Milce v bytě obývaném Borčem, kde prý osudného dne všichni tři popíjeli alkohol. Borč podle státního zástupce po rozepři na svého známého fyzicky zaútočil, později se prý přidal i Švejda.

Bezdomovce podle spisu napadali údery a kopy do hlavy a těla, čímž mu způsobili řadu poranění. Mimo jiné zlomeniny žeber nebo zhmoždění a otok mozku. Borč pak údajně ještě muži uřízl část ucha a bodl ho pětkrát do tváře. Mrtvolu Borč se Švejdou podle spisu odvezli na kárce k nedalekému potoku, kde ji schovali. Tělo v potoce objevili pracovníci Povodí Labe až na konci ledna.

Chtěl jsem tomu nějak zabránit, ale to se nedalo. Já jsem se pana Borče hrozně bál.
Obviněný Švejda

Trestní senát v úterý dopoledne oba obžalované vyslechl. Ani jeden z nich nepopřel, že by byl u tragické události přítomen. Oba však tvrdí, že muže připravil o život ten druhý a nebylo možné tomu zabránit.

Hádka kvůli penězům

Švejda soudu řekl, že všichni tři popíjeli u Borče v bytě, když mezi zbylými dvěma muži propukla hádka kvůli penězům. Borč pak podle něho začal bezdomovce s přestávkami surově bít.

„Chtěl jsem tomu nějak zabránit, ale to se nedalo. Já jsem se pana Borče hrozně bál,“ tvrdil soudu 21letý Švejda, který byl naposledy zaměstnán jako dělník a má základní vzdělání. Borč ho pak údajně donutil, aby muže také několikrát udeřil. V té době již prý měl bezdomovec oteklý obličej, tekla mu krev z nosu a chroptěl.

Když mu odstranil to ucho, tak se tomu ještě pousmál a pohodil mu ho do klína.
Obviněný Borč

„Pak jsme ho dali do prostěradla. Ještě předtím (Borč) udělal to ucho. Nařízl mu ucho a odtrhl ho kleštěmi,“ popsal Švejda s tím, že Borč byl „jak smyslů zbavený“. Následně prý zabalili tělo do prostěradla a odvezli je k potoku, kde mrtvolu zakryli rákosím.

Borč událost vykreslil v podstatě úplně stejně, pouze s tím rozdílem, že bezdomovce a jeho kamaráda ubil Švejda. Ten podle něho později usmrceného muže neměl rád a v minulosti ho již jednou fyzicky napadl.

Onoho večera prý Švejda na bezdomovce zaútočil proto, že si myslel, že dluží Borčovi peníze. „Snažil jsem se tomu zabránit, ale bohužel to nebylo v mých silách,“ řekl trestnímu senátu 50letý Borč, jenž byl v minulosti podle svých slov osmkrát odsouzen za menší delikty, dlouhodobě se léčí na psychiatrii a v minulých letech pracoval třeba u bezpečnostní agentury.

I on popsal, jak vzal Švejda nůž, nařízl muži ucho, odtrhl ho kleštěmi a ještě ho pobodal do tváře. „Když mu odstranil to ucho, tak se tomu ještě pousmál a pohodil mu ho do klína,“ uvedl Borč. Chtěl prý zavolat policii, ale Švejda mu v tom výhrůžkami zabránil.

„Radši bych byl na místě pana P., jelikož on za nic nemohl, on nikomu neublížil. Asi si to budu vyčítat celý život, že jsem mu nemohl pomoci,“ uvedl Borč. Předsedkyně prvoinstančního senátu Eva Miláčková nařídila hlavní líčení do čtvrtka. Kdy by mohl padnout rozsudek, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám