Hlavní obsah

Bratra při hádce bodl do břicha, za mřížemi má strávit 12 let

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Svého o jedenáct let mladšího bratra bodl do břicha osmačtyřicetiletý muž z Březové na Uherskohradišťsku. Následkům zranění mladší ze sourozenců podlehl. Staršího nyní poslal soud na dvanáct let a šest měsíců do vězení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Muž obžalovaný z bratrovraždy při hlavním líčení u Krajského soudu ve Zlíně.

Článek

Tragédie se stala v kuchyni jejich rodinného domu po předchozích slovních a podle obžalovaného i po fyzických útocích mladšího ze sourozenců, který byl pod vlivem alkoholu. V krvi poškozeného lékaři zjistili 2,6 promile alkoholu. Obžalovaný měl v době spáchání vraždy kolem 0,6 promile.

Starší z mužů bodl bratra kuchyňským nožem s čepelí dlouhou 20 centimetrů. Rána byla natolik razantní, že prošla do 17centimetrové hloubky. Bezprostřední příčinou smrti bylo podle lékařů rozsáhlé vykrvácení do dutiny břišní a hrudní a bodnořezné poranění ouška pravé srdeční síně.

I když se jedná o jeden z nejzávažnějších trestných činů, soud udělil trest ve spodní hladině trestní sazby, která se pohybuje od deseti do osmnácti let.

Je mi líto, co se odehrálo. Za všechno se omlouvám, i sourozencům.
odsouzený

„Je mi líto, co se odehrálo. Za všechno se omlouvám, i sourozencům. Nechtěl jsem. Jen jsem se bránil. Byl jsem naštvaný. Stalo se to ve vzteku. Nechtěl jsem bratra zabít, jen zastrašit,“ řekl mimo jiné soudu odsouzený.

Ten je už téměř rok nezaměstnaný a do domácnosti, kterou sdílel se dvěma bratry, málokdy finančně přispíval. Dvěma bratrům ale po smrti rodičů vařil, pral a obstarával další domácí práce. A to i přes časté verbální a fyzické útoky ze strany agresivního bratra, kterého později bodl nožem.

Rozsudek senátu krajského soudu ještě nenabyl právní moci. Obžalovaný i státní zástupce si vzali lhůtu na možné odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám