Hlavní obsah

Útok na Romy stál budoucího vojáka život

Právo, Petr Knötig, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VYŠKOV

Smrtí pod koly rozjetého vlaku skončila ve středu večer na nádraží ve Vyškově potyčka dvou podnapilých studentů vyškovské Střední vojenské školy ve věku 17 a 18 let se třemi 14letými Romy.

Článek

Hádky a menší konflikty dvou nakrátko ostříhaných nastávajících vojáků z povolání už začaly v Brně, kde do vlaku na trase do Přerova nastoupil a setkali se snědými spolucestujícími. Ve Vyškově se jeden z nich zavěsil na okno vlaku a při rozjíždění spadl.

"Oba ostříhaní kluci byli opilí a měli na sobě oblečené bombery a kanady, jako mívají příznivci skinheads. Při cestě z Brna Romové, kteří se střetu vyhýbali, dokonce žádali průvodčího, aby vagón, kam odešli, uzamkl. Oba holohlaví mladíci na nádraží ve Vyškově vystoupili, ale z nástupiště ještě chvíli pokřikovali směrem k vlaku," řekl Právu jeden z cestujících, který jel ve stejném vagóně a incident viděl.

Na nádraží pak 17letý mladík ještě vykřikoval různé hanlivé výrazy, které měly zesměšnit mladé Romy cestující do Chropyně "Řval jako pominutý něco jako černý svině, cikánský bestie a podobně. Proč se hádali a kdo zavdal příčinu konfliktu nikdo neví, ale choval se dost agresivně. Ten druhý se ho snažil odtáhnout, ale nepodařilo se mu to," potvrdil Jindřich Mikuš, který celý incident viděl na nádraží.

Rozjetý vlak ho stáhl pod kola

Když Romové ve vlaku na nadávky nereagovali, tak se mladík rozběhl a začal dlaní bušit na okno. Romští mladíci otevřeli okno a agresivní voják se na něj zavěsil. "Když se vlak rozjel, pustil se, ale spadl mezi nástupiště a vlak, který ho stáhl. Okamžitě jsem vlak zastavil, ale jemu už nebylo pomoci," vypověděl výpravčí z vyškovského nádraží.

Podle policie, která stihla zajistit všechny svědky neštěstí, došlo k tragické události kvůli hlouposti a zřejmě i alkoholickému opojení dvou studentů vojenské školy. "Nešlo o žádné skiny, ale jen vystříhané studenty vojenské školy. Ten druhý voják, který se snažil kamaráda zastavit, se pak zhroutil a nebylo možné ho vyslechnout," doplnil velitel kriminální služby ve Vyškově Václav Novák.

Podrobnosti prozradí pitva

Zatím veškeré vyšetřování naznačuje, že kvůli hádce mezi vojáky a třemi Romy přišel o život ani ne 18letý mladík z Brna, který si pod vlivem alkoholu dodával sebevědomí na mladších Romech. Další odhalí výslech kamaráda mrtvého mladíka a také soudní pitva, která by měla odhalit, zda byl mladík skutečně opilý, jak tvrdí svědci tragédie.

Zatím policie nemá žádný důkaz, který by naznačoval, že by za smrt studenta vojenské školy nesl někdo odpovědnost. "Vše vypadá, že případ zbytečné smrti odložíme, protože není nic, co by nasvědčovalo, že se někdo na smrti mladíka podílel. Kvůli hlouposti způsobili starosti a smutek hlavně rodičům," dodal Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám