Hlavní obsah

Povodí Moravy se potýká se zloději záchranných lan umístěných u jezů

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Pracovníky Povodí Moravy trápí zloději, kteří kradou záchranná lana od záchranných kotev, která jsou instalována na některých jezech. Zatím poslední dvě lana zmizela v noci na čtvrtek na jezu Osek II na Přerovsku.

Foto: Povodí Moravy

Kotvy se záchrannými lany instalovalo Povodí Moravy i u nebezpečného jezu v Olomouci - Řepčíně.

Článek

„Podle svědků je ukradli dva asi třináctiletí kluci,“ řekla Právu mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková s tím, že firma podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

Již loni ukradli zloději záchrannou podkovu na jezu v Olomouci - Řepčíně, a to nedlouho poté, co tam byla instalována. Přitom jde o extrémně nebezpečné místo, o čemž svědčí čtyři loňské oběti. Všem se stal osudným vodní válec jezu, který je vtáhl pod vodu. Právě v těchto případech je přitom záchranné lano s kotvou hozené ze břehu zřejmě nejúčinnější formou pomoci.

Bezpečnostní záchranné prvky začalo Povodí Moravy instalovat na jezech z vlastní iniciativy loni. „Podkovy z pěnového materiálu a házecí lana jsme instalovali zatím na místa, která jsme konzultovali s vodáky z Českého svazu kanoistů a Vodácké školy záchrany,“ uvedla mluvčí.

Celkově jen loni stála podle ní úpravu jezů v povodí Moravy zhruba 200 tisíc korun. Týkalo se to kromě jezu v Řepčíně i jezů Osek I, Osek II a dvou jezů v Brně-Maloměřicích. Jedna podkova s lanem přijde asi na dva tisíce korun, další náklady na konstrukci zábradlí a nosných prvků cedulí dosahují v souhrnu na jeden jez kolem 35 tisíc korun.

„Vybavení jezů záchrannými prvky se plánuje i v budoucnu, vytipovány jsou i další objekty, ale vandalství a hloupost lidí budeme muset brát v úvahu,“ dodala Tomíčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám