Hlavní obsah

Muži, který znásilnil nezletilou a má s ní dítě, soud zkrátil trest

Olomouc

Vrchní soud v Olomouci uložil osmatřicetiletému Miroslavu Žákovičovi ze Zlína sedm let vězení za znásilnění čtrnáctileté dívky, které se stalo na konci roku 2007. O půl roku tak muži zmírnil trest, který mu v únoru uložil krajský soud. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Miroslav Žákovič u Krajského soudu ve Zlíně.

Článek

Trest je souhrnný a zahrnuje i skutky, za které byl Žákovič odsouzen pravomocně dříve na 4,5 roku, tedy pohlavní zneužívání stejné poškozené, vydírání, ohrožování výchovy mládeže a zneužití dítěte k výrobě pornografie. Muži hrozilo až 12 let vězení.

Žákovič vinu odmítal a proti verdiktu krajského soudu se odvolal. Vrchní soud mu však vyhověl jen částečně. "Rozsudek jsme změnili pouze ve výroku o trestu a nově jsme uložili sedm let do věznice s ostrahou. Trest jsme o půl roku zmírnili, aby vystihoval osobu obžalovaného a také veškeré okolnosti případu," řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Dívku natáčel a fotil nahou, dokonce jí vyhrožoval smrtí

Podle obžaloby Žákovič dívku připoutal za ruce k oknu a poté, co se vysvobodila, ji na posteli znásilnil. Žákovič, který s dívkou v jejích 15 letech zplodil dceru, vinu vytrvale odmítal. U soudu již dříve tvrdil, že spolu sexuálně žili až poté, co jí bylo 15. Znásilnění si prý vymyslela. Podle psychologa je ale poškozená věrohodná a ani nemá motivaci se obžalovanému mstít.

Případ vyšel najevo v roce 2008, tehdy ale policie trestní oznámení odložila. Žákovič totiž vyhrožoval matce poškozené i dívce, které pak při výslechu z obavy o zdraví své a svých blízkých nevypověděly pravdu.

Podle pravomocného rozsudku muž od srpna 2007 do předloňského léta navíc s dívkou pravidelně souložil, natáčel ji na kameru mobilu a fotil ji nahou. Žákyni deváté třídy základní školy nutil chodit v noci do restaurací a dívka pak měla ve škole neomluvené absence. Předloni v srpnu po ní navíc požadoval 100 000 Kč, jinak ji prý zabije.

Reklama

Výběr článků

Načítám