Hlavní obsah

Lupič, který pověsil zaměstnance jatek na háky a okradl je, dostal 7,5 roku

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Za ozbrojenou loupež na jatkách v Mladějovicích na Olomoucku poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci na 7,5 let do vězení Petra Marka (30). Zrušil rozsudek senátu olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě, proti němuž se obžalovaný odvolal, a vynesl nový.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Marek (vlevo) a Zdeněk Vitásek (druhý zprava) u olomouckého krajského soudu.

Článek

Důvodem bylo to, že škoda vzniklá při přepadení byla podle soudců podstatně nižší. Původně měl Marek strávit ve vězení osm let.

Loupež se stala předloni 23. března. Marek a jeho další dva spolupachatelé, jejichž totožnost není známá, vnikli maskovaní v obličejích do objektu jatek. Oblečeni byli do oděvů s nápisem Policie a ozbrojeni byli samopalem a baseballovými pálkami.

Nejprve přepadli jednoho zaměstnance a montéra, který tam opravoval stroje. Spoutali je a pověsili na háky, přičemž po nich chtěli informaci, kde má majitel jatek uschovány peníze a drogy.

Majitele okradli a pověsili na hák

Majitel se v té době zdržoval nedaleko ve svém domě. Všichni tři pachatelé ho následně také napadli, povalili ho na zem, svázali a opakovaně jej udeřili baseballovou pálkou. Požadovali po něm vydání finanční hotovosti, přičemž mu vyhrožovali prostřelením kolena. Aby svým slovům dodali vážnost, jeden z nich vystřelil z nelegálně drženého samopalu.

Poté prohledali byt poškozeného, přičemž v něm odcizili stravenky v hodnotě nejméně 100 tisíc korun, plynovou pistoli, mobilní telefon a další věci.

Následně majitele jatek odvedli do budovy, kde jej pověsili na háky vedle obou dříve přepadených. Těm odcizili mobilní telefony a pak odjeli ukradenou dodávkou naloženou masem. Jen cena auta byla odhadnuta na 680 tisíc korun. To odstavili na jiném místě v obci a přesedli do vozidla, které zde měli připraveno.

Dva spolupachatele soud osvobodil

„Původní rozsudek jsme museli zrušit a vynést nový, protože krajský soud pochybil, když do výše způsobené škody započítal i cenu dodávky. Pachatelé ji přitom nechtěli trvale užívat, využili ji jen k rychlému přesunu na jiné místo v obci, nepoškodili ji a klíče nechali v zapalování,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy. Škodu původně krajský soud vyčíslil na téměř 800 tisíc korun.

V případu byli původně obžalováni ještě Petr Staňo (38) a Zdeněk Vitásek (42). Oba však krajský soud již dříve zprostil obžaloby, čin se jim totiž nepodařilo prokázat. Policie Marka zadržela předloni v listopadu v Olomouci. Ke všemu se přiznal, přičemž původně za spolupachatele označil právě Vitáska a Staňa, kteří od počátku tvrdili, že s přepadením nemají nic společného.

Později svou verzi změnil. Setrval na tom, že sám je pachatelem, odmítl, že by jeho komplici byli Vitásek a Staňo. Kdo mu pomáhal, nikdy neprozradil. Před odvolacím soudem Marek tvrdil, že přiznání bylo učiněno pod nátlakem a účast na přepadení popíral.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám