Hlavní obsah

Salačová z kauzy Rath zvažuje, že se dohodne s žalobcem

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladenská podnikatelka Ivana Salačová, která jako jediná z jedenácti stíhaných v kauze poslance Davida Ratha (ČSSD) doznala vinu, uvažuje o variantě stát se spolupracující obviněnou, ale mohla by využít i novinku v podobě institutu dohody o vině a trestu. Právu to řekl její advokát Vojtěch Veverka.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath při projevu

Článek

Jde o novelu trestního řádu, která začne platit od prvního září a podle ní by se mohl obviněný dohodnout se státním zástupcem na uznání své viny i na výši trestu. Sice by se tím vzdal práva projednání svého případu v hlavním líčení i na následné odvolání, nicméně by měl reálnou šanci na nižší trest v podobě například podmínky.

Dohodu mezi obviněným a žalobcem ale vždy musí posvětit soud. Pokud by se tak nestalo, kauza by se vrátila do přípravného řízení ještě před podáním obžaloby. „Dohoda o vině a trestu je nově zavedená možnost a je jednou z variant, kterou budeme zvažovat v době, kdy bude jasné, že kauza míří k soudu,“ uvedl Veverka.

Má to háček

V případě jeho klientky, ale i dalších obviněných v kauze Rath má však věc jeden dost podstatný háček. Salačová je obviněna z podplácení a především z poškozování finančních zájmů EU, za což jí hrozí pět až deset let.

Jenže institut dohody o vině a trestu nelze použít u závažných trestných činů, kde je horní trestní sazba právě desetiletá či vyšší. Tudíž jej v současnosti nemůže žádat nikdo z hlavních aktérů Rathova případu.

Například exhejtmanovi Rathovi hrozí za přijetí úplatku dokonce až dvanáct let, údajným organizátorům zmanipulovaných zakázek Kateřině Pancové a Petru Kottovi stejně jako Salačové deset. Obhájce Veverka už ale dříve Právu sdělil, že míní s klientkou usilovat o změnu právní kvalifikace tak, aby ji policie vinila už jen z podplácení. V tom okamžiku by majitelce stavební firmy Fisa hrozil pouze maximálně šestiletý trest a mohla by tudíž o dohodu o vině a trestu požádat.

Výpověď vedla k obvinění

Salačová i nadále uvažuje o využití postavení spolupracující obviněné, kde by se rovněž mohla dočkat podmínečného trestu.

Musela by ale splnit hned několik zákonných podmínek. První z nich je přiznání viny, což podnikatelka udělala, dále podrobné popsání činů, což má Salačová také za sebou. V neposlední řadě ale spolupracující obviněný musí policii předložit v rámci svého výslechu nové, závažné skutečnosti, vyšetřovatelům dosud neznámé, které povedou k odhalení či usvědčení dalších osob.

A zdá se, že i tuto podmínku mohla Salačová při několikahodinové výpovědi splnit. Právě na základě jejích tvrzení totiž policie v červenci obvinila dalšího muže.

Jde o manažera stavební společnosti Pohl Václava Kovandu, který dohlížel na rekonstrukci gymnázia v Hostivici. Za korupci při této zmanipulované zakázce je obviněna právě Salačová, jejíž firma dělala při opravě budovy subdodavatele.

Podle mínění policie předala ze zakázky v hodnotě 26 miliónů korun v kanceláři tehdejší ředitelce kladenské nemocnice Pancové úplatek 2,8 miliónu, označovaný v odposleších za „králíky“.

Jenže Salačová v projektu gymnázia Hostivice nejela sama. Podle zdroje Práva seznámeného s vyšetřováním při své výpovědi řekla policistům, že Kovanda „věděl o tom, že výběrové řízení na rekonstrukci gymnázia v Hostivici bude ovlivněno za určitou finanční provizi“. Krátce nato si dotyčný pracovník firmy Pohl vyslechl rovněž obvinění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám