Hlavní obsah

Soud řeší kuriózní zpronevěru: Zamilovaná poslala milióny podvodníkovi

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případem rozsáhlé zpronevěry, na jejímž počátku byla bezhlavá láska a na konci jen oči pro pláč, se od pondělka zabývá Krajský soud v Ostravě. Šestatřicetiletá, dnes již bývalá účetní Šárka Mikšanová se zodpovídá z toho, že z účtu svého zaměstnavatele během několika let odčerpala přes 16 miliónů korun.

Soud řeší zpronevěru z láskyVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Peníze předávala muži, se kterým se seznámila na inzerát a do nějž se zamilovala. Až po několika letech zjistila, že jde o podvodníka, který je navíc ženatý a žije si na vysoké noze.

Mikšanová se svému zaměstnavateli na začátku letošního roku sama přiznala a poté se šla udat na policii. Její nápadník a spolupachatel, kterého eskorta přivedla z vazební věznice, ale vše popírá - přiznává jen to, že si od Mikšanové půjčil nějaké peníze a že ji rozhodně k žádné trestné činnosti nenaváděl. Policie mu však neuvěřila, obvinila jej z návodu ke zpronevěře, a tak se oba nyní setkali v soudní síni jako obžalovaní ze zvlášť závažného zločinu zpronevěry.

Příběh se začal odvíjet v srpnu roku 2008, kdy si účetní ostravské firmy podala inzerát do internetové seznamky. Ozval se jí právě Roman Tomaschek. „Už na první schůzce jsem se do něj bezhlavě zamilovala. Je to velmi charismatický člověk,“ řekla policistům. V pondělí u soudu nechtěla vypovídat, a tak soudci přečetli pouze policejní protokoly, kde zpronevěru přiznala.

Foto: Aleš Honus, Právo

Šárka Mikšanová u soudu.

„Říkal mi, že je svobodný a volný jako pták,“ řekla žena vyšetřovatelům. Když ji Tomaschek po několika schůzkách požádal o první půjčku, ani nemrkla okem a půjčila si pro něj 60 tisíc. V dalších měsících pak Tomaschek své nároky stupňoval a žena si brala další a další úvěry. Přitom se podle svých slov sama topila v dluzích.

Nakonec si začala peníze na své účty posílat z účtů firmy, u které pracovala. „Nejprve chtěl zaplatit sociální a zdravotní pojištění, pak chtěl rozjet nějaký obchod. Věděl, že jako hlavní účetní nemám nad sebou kontrolu. Představitelé firmy nesledovali finanční toky, zajímal je pouze celkový obrat a zisk,“ vypověděla žena.

Foto: Aleš Honus, Právo

Roman Tomaschek u soudu.

Muž, do kterého se zamilovala, byl ženatý a bohatý

„Když už jsem v tom nechtěla pokračovat, říkal: 'Drž hubu a krok a jednou budeš šťastná. Jedeš v tom se mnou',“ řekla Mikšanová u výslechu.

Po třech letech se dluh vyšplhal na neuvěřitelných 16 miliónů korun. V té době už žena z bezhlavé lásky prozřela, zjistila si o Tomaschekovi, že je ženatý, jezdí si v luxusních autech a celou dobu ji klamal. Když pak dostala dopis ze své banky, že ji kvůli transakcím na účtu podezřívá z praní špinavých peněz, rozhodla se všechno oznámit.

Když se jí nyní soudce zeptal, zda je ochotna se podílet na náhradě škody, řekla, že samozřejmě ano. Tomaschek ale na začátku hlavního líčení zaujal naprosto opačný postoj - tvrdí, že ženu k žádné trestné činnosti nenaváděl, jen si u ní půjčil nějaké peníze, a to mnohonásobně nižší sumu, než uvádí obžaloba.

Hlavní líčení bude pokračovat až do konce týdne výslechy dalších svědků i znalců. Zatím není jasné, za jak dlouho bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám