Hlavní obsah

Policie pozatýkala gang, který dokázal lstí vykrádat loterijní terminály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Gang pěti vykradačů loterijních terminálů, kteří údajně podvodem získali nejméně 750 000 korun, zatkli jihočeští kriminalisté ve spolupráci s pardubickými kolegy. Skupina organizovaně vykrádala terminály po celé republice, podle policie spáchala minimálně 16 trestných činů. Navíc se zřejmě jedná jen o špičku pyramidy zlodějů, uvedl mluvčí krajské policie Jiří Matzner.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pachatel či skupina pachatelů si v hernách a barech vždy vytipovala konkrétní výherní loterijní terminál, na kterém pak "vyhrála" nemalé sumy peněz. Hodinová návštěva herna baru podle policistů obvykle přinesla zlodějům zisk zhruba 40 000 korun. Nový zlodějský fenomén se začal objevovat od začátku letošního roku na Táborsku, Písecku, Strakonicku a Českobudějovicku. Při vyšetřování se zjistilo, že organizované skupiny takto "pracují" po celé republice.

"Pachatelé překonali zabezpečovací mechanismus automatu, který sleduje a počítá vsunuté bankovky. Automat si tak zpřístupnili a vsunutou bankovku vytáhli vždy hned zpět. Tímto způsobem do herního terminálu jednu bankovku, například dvoutisícikorunu, načetli dvacetkrát. Displej na terminálu pak vykázal zůstatek či výhru 40 000 korun," popsal systém podvodníků policejní mluvčí.

Částku si poté gang nechal standardním způsobem vyplatit u obsluhy herny. U některých hracích terminálů se také zloději dostali odstavením zabezpečení k pokladničce přístroje, a odnesli peníze i z ní.

Ve složitém a svým rozsahem ojedinělém případě figuruje podle policie pravděpodobně několik desítek pachatelů, kteří se dopustili několika stovek zločinů. Pět zadržených je obviněno, dalších zhruba patnáct pachatelů kriminalisté prověřují. Podle policie je většina pachatelů spojena příbuzenskými vztahy.

Pětice obviněných mužů ve věku 32 až 38 let je převážně z Pardubického kraje. Zadrženým hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let. Na tři z pětice pachatelů podali kriminalisté podnět k návrhu na vzetí do vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám