Hlavní obsah

Zločinci mají své peníze v bezpečí hlavně na severu Čech

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zločinci, kteří nechtějí přijít o své černé peníze, by se měli přestěhovat na sever Čech. Právě tam totiž policie zatím ve snaze odčerpávat zisky z trestné činnosti totálně selhává. Vyplývá to ze statistik ministerstva vnitra, které má Právo k dispozici.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zatímco ve zbytku republiky policie hrdě hlásí v tzv. zajišťování nelegálních výnosů rekordní výsledky, v Ústeckém kraji detektivové spíše paběrkují.

Zločincům podle údajů ministerstva vnitra dokázali v prvním pololetí zabavit jen jedenáct miliónů korun, což představuje 1,3 procenta z celkové způsobené škody za stejné období. Ostatní krajská ředitelství se přitom v průměru pohybují nad hranicí jedenácti procent. Premiantem jsou v tomto ohledu policisté z Olomouckého kraje, kde za šest měsíců dokázali zabavit 211 miliónů korun, tedy téměř 30 procent majetku „ušpiněného“ na Olomoucku v prvním pololetí.

Za špatnými výsledky ústeckých policistů je podle tamní mluvčí Jany Matonohové především jejich nedostatek. „Jedna z příčin je špatná personální situace na územních odborech, málo zkušených policistů, vysoká zatíženost kriminalistů a absence místa specialisty pro vykonávání finančního šetření a problematiky s tímto spojené,“ řekla.

Celkově to je úspěch

Z vedení policie nicméně zaznívají neoficiálně hlasy o tom, že skutečným důvodem ústeckého fiaska je především nízká priorita, kterou zabavování zločineckého majetku přikládal bývalý šéf severočeských policistů Jiří Vorálek. Ten odešel do civilu na konci loňského roku a nyní kandiduje za ČSSD v Teplicích do Senátu.

Celkově každopádně mluví ministerstvo vnitra o úspěchu. „Jde o nejlepší výsledek v historii policie a velmi pozitivní trend, protože šesti krajským ředitelstvím se podařilo překročit nebo se velmi těsně přiblížit k hranici 100 miliónů korun, přičemž v předchozích pololetích to byla pouze tři ředitelství,“ uvedla Eva Romancovová z ministerského odboru bezpečnostní politiky.

Jedna miliarda z protikorupčního

Dodala, že celá policie v prvním pololetí zajistila 2,2 miliardy, největší částkou přesahující jednu miliardu do této statistiky přispěl protikorupční útvar.

Metodika, kterou policie pro odčerpávání zločineckých výnosů nastavila, podle Romancovové uspěla i v rámci Evropské unie: „Systém nastavený v České republice byl hodnotící zprávou Unie doporučen pro ostatní členské země jako vzorový.“

Celou problematiku má na starosti právě protikorupční policie, která také jednotlivé kraje v tomto směru metodicky řídí. Směrem k ústeckému ředitelství je její vedení smířlivé. „Jde o složitou problematiku a budeme se snažit Ústeckému kraji poskytnout maximální podporu,“ řekla Právu za protikorupční policii Pavla Kopecká a upozornila, že důležité budou pro vedení policie až výsledky za celý rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám