Hlavní obsah

Opilci přepadli tábor a chtěli souložit s dívkami. Vedoucí je zachránil a skončil před soudem

Právo, Petr Kozelka
Brno

Tlupa šesti opilých výtržníků se rozhodla pobavit se na úkor mladých skautských táborníků na Brněnsku. Od lomcování stany a pokřikování se zakrátko situace zvrhla v nadávky, sexuální požadavky a házení kamenů. V zoufalé situaci se tak dva z táborových vedoucích pustili do potyčky s výtržníky, dva přemohli a svázali. Před soudem však stanul jeden z vedoucích kvůli napadení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vlastimil Mihalík u soudu tvrdil, že pouze bránil děti.

Článek

Policie a státní zastupitelství jednání vedoucích klasifikovalo jako trestný čin. Okresní soud Brno-venkov dokonce potrestal podmínkou osmadvacetiletého Vlastimila Mihalíka, odvolací soud ale ve čtvrtek tento verdikt smetl ze stolu a skautského vedoucího očistil.

Mihalík zvaný Červotoč společně se dvěma dalšími mladými vedoucími a dvacítkou dívek a chlapců od 13 do 15 let stavěli tábor. Když v noci na 4. července 2010 usnuli, do jejich tábora vpadli výtržníci. Lezli do stanů, močili na ně a dokonce se oplzle dožadovali dívek s tím, že s nimi budou souložit.

Zburcovaným vedoucím se je podařilo vytlačit za hranice tábora, tam ale výtržníci pokračovali v nadávkách a ze tmy začaly létat kameny. Vedoucí proto volali policii, ale dozvěděli se jen, že hlídka vyjela na jinou stranu okrsku, a proto jim nemůže pomoci.

Táboroví vedoucí dva opilce svázali

Situace se pak opět vyhrotila a dva vedoucí se pustili do potyčky se dvěma z nejagresivnějších útočníků, jeden z nich totiž Mihalíka srazil na zem. Po krátkém boji ale skončili opilci svázaní v kopřivách, kde si je vyzvedli policisté, kteří na místo po dalších dvou telefonických urgencích konečně dorazili.

Jenže státní zástupce v jednání dvou vedoucích spatřoval ublížení na zdraví a omezování osobní svobody a „Červotoče“ pohnal před soud. Druhý z mladých vedoucích mezitím zemřel.

„Bránil jen nezletilé děti a pak i sám sebe, když byl napaden. Bylo tam šest útočníků, kteří se neustále vraceli, házeli kameny a hrozili, že zavolají posily. Nevíme, co se mohlo stát, kdyby se vedoucí nevzbudili, útočníci se dožadovali dívek. Klient by měl být spíš vyznamenán za svoje jednání,“ prohlásil Mihalíkův advokát.

Podle soudu útočníci nebyli nebezpeční, protože byli opilí

Okresní soud Brno-venkov ale skauta potrestal podmínkou, prý mělo stačit, aby tábor o osmi tisících metrech čtverečních jen lépe hlídali, navíc malých skautů prý byla většina a útočníci byli opilí, proto prý nebyli nebezpeční. Ublížení na zdraví u jednoho ze zadržených výtržníků pak soud viděl v tom, že měl prokrvácené spojivky, dostal ránu do ucha a byl v nemocnici kvůli podezření na otřes mozku.

Před odvolacím soudem ale soudní znalec řekl, že zdravotní komplikace výtržníka spočívaly v tom, že měl červené oči, nesměla se mu dostat do ucha voda, nesměl pít alkohol a dívat se na televizi. „Jednání obžalovaného nebylo trestným činem, ale nutnou obranou a zadržením pachatele dle zákona. Žádné ublížení na zdraví soud neshledal,“ vysvětlil osvobozující verdikt senát v čele s Hanou Zoubkovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám