Hlavní obsah

Koukal mi přes rameno do počítače, hájí se kriminalista stíhaný za únik informací

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

„Musel mi koukat přes rameno do počítače,“ vysvětloval ve středu před plzeňským soudem bývalý kriminalista Leoš Kanta, jak je možné, že se jeho kamarád Petr Barchánek dostal k informacím z trestního spisu, kde figuroval jako podezřelý z loupeže.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Petru Barchánkovi známost s kriminalistou nepomohla a skončil před soudem.

Článek

Podle obžaloby měl Kanta ze spisu zkopírovat protokoly o výpovědi poškozeného a dalších svědků a ty pak Barchánkovi předat.

„Řekl mu, že by pro něho bylo dobré kontaktovat poškozeného a přesvědčit ho, aby změnil výpověď,“ uvedl státní zástupce Pavel Hajný, který Kantu postavil před soud pro zneužití pravomoci a nadržování.

Kanta ale tuto verzi odmítl. „Nikomu jsem nic nekopíroval ani nepředával. Barchánek za mnou přišel na pracoviště s tím, že má nějaké informace k případu loupežného přepadení, kde jako poškozený figuruje zaměstnanec jeho družky. Abych si případ oživil, otevřel jsem si ten spis v počítači. On seděl vedle mne na židli a zřejmě viděl na monitor přes rameno,“ tvrdil Kanta.

Barchánek mu vyhrožoval, že si ho najdou jeho kamarádi a už to nedopadne tak dobře jako na statku
žalobce

Jeho obhajobu ale částečně zpochybnily odposlechy, ve kterých zaznělo, jak Barchánek žádá po Kantovi, zda by mu mohl ještě vytisknout to, co mu ukazoval v kanceláři.

Podle žalobce se měl Kanta také snažit ovlivnit své kolegy, kteří případ později převzali a Barchánka obvinili z loupeže. „Snažil se z nás tahat informace. Chtěl vědět, na čem spis stojí. Tvrdil, že Barchánek je jedním z nejlepších policejních informátorů, a snažil se ho vyviňovat. Řekl, že je schopen zajistit, aby poškozený změnil výpověď, a tím by došlo k důkazní nouzi,“ prohlásil krajský kriminalista Vladimír Kroc.

Policisté případ úspěšně dotáhli až k soudu. Barchánek s komplicem Davidem Karlíkem jsou obžalováni, že brutálně zbili a okradli zaměstnance soukromého statku v Rochlově Vladimíra Jasaně.

Poté, co se Barchánek dozvěděl, že ho Jasaň usvědčuje, chtěl po něm, aby výpověď stáhl. Nejprve to zkusil po dobrém, pak začal vyhrožovat.

„Za změnu výpovědi mu nejprve nabídl peníze. Když to poškozený odmítl, Barchánek mu vyhrožoval, že si ho najdou jeho kamarádi a už to nedopadne tak dobře jako na statku,“ prohlásil žalobce..

Na Kantu narazili detektivové při odposlechu Barchánkova telefonu. „Poprvé si oba volali, když Barchánkovi přišlo naše předvolání. Po Kantovi chtěl zjistit, co na něho máme. Kanta mi pak volal, ale já jsem mu řekla, že mu po telefonu žádné informace nedám, a domluvili jsme si schůzku. Ta už byla monitorovaná policejní inspekcí,“ uvedla u soudu vyšetřovatelka Zuzana Bendová.

Soud bude pokračovat výslechem dalších svědků, rozsudek by měl padnout v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám