Hlavní obsah

Policista přepadl se zbraní v ruce čtyři banky, u soudu se omluvil

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Celkem čtyřmi loupežnými přepadeními bank na Teplicku, které loni spáchal bývalý policista Jindřich Krbec, se v úterý začal zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem. Sedmatřicetiletý muž přepadl se zbraní banky v Krupce a Oseku, každou dvakrát. U soudu se ke všem loupežím doznal, škodu měl způsobit za téměř 1,1 miliónu korun.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Bývalý policista Jindřich Krbec si u soudu stále zakrýval tvář.

Článek

K činu se Krbec odhodlal poté, co byl ve špatné finanční situaci a kolega v práci na něj tlačil, že chce peníze okamžitě vrátit, jinak ho udá a on přijde o místo policisty. Bankám a známým dlužil zhruba 1,5 miliónu korun. Peníze se snažil také získat hazardem, to se mu ale nedařilo.

Pro svůj první čin si Krbec, který bydlel v Ústí nad Labem a posledních sedm let pracoval v Praze jako policejní doprovod vlaků, vybral banku v Krupce, kterou nedlouho předtím vyloupil jiný pachatel. Do pobočky banky vešel na konci března s pistolí v ruce a se slovy: „Přepadení, nic nemačkejte a jděte dál od stolu,“ požadoval na pracovnicích banky peníze.

Bývalý policista se přiznal a omluvil

Poslední přepadení provedl v Oseku 18. července, krátce poté byl zadržen zásahovou jednotkou. Od policie byl následně propuštěn a putoval do vazby. U ústeckého soudu se plačky ke všem loupežím přiznal a omluvil se. Více ale vypovídat nechtěl.

Lidi v bankách ohrožoval Krbec pistolí, ze které při jednom připadení vystřelil, používal i nůž na koberce. Lehkou újmu na zdraví psychického rázu utrpěly po Krbcových přepadeních dvě pracovnice banky. V Krupce zažily některé ženy tři přepadení během několika měsíců. Podle předsedy senátu Ivana Elischera je soudní jednání zatím naplánováno do čtvrtka. Soud bude vyslýchat řadu svědků a znalce.  Za loupež muži hrozí až 12 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám