Hlavní obsah

Řidiči kamiónů se v okolí dálnice D1 bojí o život, zloději vykrádají kamióny

Právo, Miroslav Homola
Jihlava

Rohlenka na Brněnsku, Devět křížů u Domašova či Pávov na Jihlavsku, všude tam řádí kapsáři, vykradači aut, „píchači“, tedy propichovači pneumatik nebo zvláště nebezpeční uspávači, kteří se zaměřují výhradně na řidiče kamiónů. Do boje proti nim se vydávají policisté v uniformě i v civilu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Většina řidičů, především profesionálů vítá přítomnost policistů na parkovištích a odpočívadlech.

Článek

„Hodně nám pomáhá, že jsou tato místa pod kamerovým systémem, a to jak benzínová čerpadla, tak i okolí motorestů a různých restauračních zařízení, která se u těchto parkovišť nacházejí. Ovšem o kamerách dobře vědí i zloději či lupiči, a tak se nejvíce v boji proti nim osvědčuje osobní přítomnost policie v těchto místech. A to jak v uniformách, tak v civilu,“ uvádí Bohumil Malášek z jihomoravského policejního ředitelství.

Jak doplnil kriminalista Jaromír Novotný, zloději jsou často velmi dobře sehraní a organizovaní. „Auta si tipují pro vykradení například už u benzínky při čerpání paliva. Tam také nejčastěji propíchnou pravou zadní pneumatiku a vůz s unikajícím vzduchem už pak v doprovodu zloděje ujede ještě par desítek metrů, než zůstane stát. Komplic, který nezřídka leží na zadním sedadle auta, jehož řidič „ochotně“ na závadu upozorňuje pak v nestřeženém okamžiku, kdy si šofér poškozenou gumu prohlíží, auto bleskurychle vykrade.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Většina řidičů, především profesionálů vítá přítomnost policistů na parkovištích a odpočívadlech.

„Poškozený si často hned neuvědomí, co se stalo,“ vysvětluje Novotný. Škody přitom vznikají značné. Jak Malášek doplňuje, jen na odpočívadle Rohlenka byly za poslední měsíce odcizeny peníze a věci za tři čtvrtě miliónu korun.

„Naše přítomnost tuto trestnou činnost výrazně snižuje, a navíc se již podařilo získat cenné poznatky k činnosti těchto skupin, které použijeme při dalším vyšetřování,“ doplňuje Malášek s tím, že nejvíce se podle policejních statistik na velkých odpočívadlech krade od středy do pátku. Nejméně pak v úterý a v sobotu. Velmi nebezpečně rozmáhajícím fenoménem jsou tzv. „uspávači.“

Uspávací chemikálii zloději stříknou do větrání a kamión vykradou

„Obvykle stříknou uspávací chemikálii do větracího či klimatizačního systému kamiónu, z něj pak ukradnou všechny cennosti z kabiny a nezřídka ještě odsají z náklaďáku veškerou naftu,“ popisuje jejich noční činnost policista.

„Pokud už musím ve voze spát, snažím se nechat nějaký průvan. A usínám se strachem, což je spánek na nic. Nejraději bych viděl policisty na každém parkovišti. Jde tu už často bez nadsázky o krk,“ svěřil se polský řidič německého kamiónu, který vezl z Berlína do Olomouce zmražený chleba.

Jeho slova potvrzuje nedávný zásah z D2, kde se podařilo zadržet rumunskou posádku tvářící se jako běžný kamión. Šlo však o speciálně upravený vůz, který díky výkonné pumpě během pár minut odčerpal z vytipovaného náklaďáku s uspaným řidičem i stovky litrů nafty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám