Hlavní obsah

Muž držel rok Češku a její dceru v Súdánu. Najal na ně strážce

Novinky, Ondřej Kořínek
Teplice

Zprvu klidné manželství Češky se Súdáncem se po přestěhování do mužovy vlasti změnilo v domácí vězení s ostrahou, které manžel své ženě a dceři zařídil. Žena s dcerkou se nakonec s pomocí ambasády dokázaly dostat zpět do ČR.

Foto: Profimedia.cz

Súdánské ženy na trhu v Chartúmu

Článek

Manželství, do kterého se v roce 2002 narodila dcera, bylo klidné až do roku 2009, kdy 46letý Súdánec začal svou ženu přemlouvat k přestěhování do Súdánu. Žena měla podle policie z přestěhování obavy, ale manžel ji přesvědčoval, že se bude moci svobodně vrátit zpět do ČR.

„Pobyt v Súdánu byl bezproblémový, dokud se žena nechtěla vrátit do Česka. Manžel v tu chvíli jí i dceři odebral veškeré doklady, aby nemohla vycestovat a začal vyžadovat poslušnost po svém. Ani na opakované naléhání muž doklady vydat nechtěl,“ řekla Novinkám policejní mluvčí Eva Jaklová s tím, že žena tam byla nucena žít rok a manžel na ní najal dokonce hlídače.

Policisté muži sdělili obvinění u rozvodového soudu

Ženě se přesto podařilo kontaktovat české velvyslanectví v Egyptě, které jí a dceři opatřilo doklady. S pomocí přátel se pak obě dostaly zpět do ČR.

„V Česku zkontaktovala policii, aby ji a dceru před manželem ochránila. Žena je nyní v rozvodovém řízení a její manžel jezdí do Česka pouze k rozvodovému soudu,“ dodala mluvčí.

Policisté Súdánci na začátku července sdělili obvinění z trestného činu omezování osobní svobody, když byl právě u rozvodového stání. Hrozí mu až dva roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám