Hlavní obsah

Exekutor dál působil ve funkci, i když byl odsouzen

Právo, Aleš Fuksa

Za hranu zákona se zřejmě hned několikrát dostal 55letý soudní exekutor a dlouholetý šéf Exekutorského úřadu ve Zlíně Ivo Dědek. V dubnu byl odsouzen za zneužití pravomocí úřední osoby a od brněnského odvolacího soudu odešel s pětiletou podmínkou a pětiletým zákazem výkonu činnosti soudního exekutora.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Cedule označující pracoviště Iva Dědka ve Zlíně

Článek

Právu se podařilo zjistit, že i nadále figuruje v úředních dokumentech exekutorské kanceláře. A pracoval nejen v době, kdy již neměl vykonávat tuto funkci, ale dokonce i po 22. červnu, kdy ho kvůli jeho trestné činnosti odvolal z pozice soudního exekutora ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

V době zákazu je Dědek podepsaný pod řadou listin Exekutorského úřadu Zlín. Nejde přitom o jedno pochybení. Jméno Dědka, který vedl úřad od roku 2001 do 22. 6. 2012, se objevuje také u exekutorských výzev a sdělení z první poloviny července.

„Pokud tomu tak je, dochází ze strany odsouzeného Iva Dědka k maření výkonu úředního rozhodnutí a měl by být nově trestně stíhaný. Jestliže se mu maření prokáže, tak vzhledem k jeho nynější podmínce může nově nařízené soudní líčení skončit i přeměnou podmíněného trestu na nepodmíněný,“ upozornil soudce Okresního soudu v Břeclavi Pavel Beránek, který od roku 2008 řídil hlavní líčení proti obžalovanému Dědkovi.

Listiny mohou být neplatné

Exekutorskému úřadu ve Zlíně navíc nyní hrozí, že všechny jeho listiny podepsané Dědkem v době po jeho pravomocném odsouzení mohou být neplatné.

„Jestliže by se skutečně prokázalo, že Ivo Dědek vydal úřední listiny podepsané vlastní rukou po datu 17. dubna 2012 bez uvedení zástupce Jiřího Leskovjana, jednoznačně jde o nerespektování rozhodnutí soudu. To může mít i následky, které by zakládaly právní nejistotu účastníků řízení. Pokud by se účastník odvolal, soud by musel posoudit, zda je taková listina platná, či nikoli,“ přiznal Právu prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek.

Bývalého soudního exekutora se Právu podařilo zastihnout přímo v jeho úřadu ve Zlíně. Na otázky však odmítl odpovídat. „Já vás odkážu v plném rozsahu na tiskovou mluvčí Exekutorské komory ČR. Na toto téma s vámi nebudu komunikovat,“ odpovídal opakovaně Dědek.

Vedení Exekutorské komory ČR se vyhnulo přímé odpovědi, zda se po svém odsouzení zachoval Dědek protizákonně. „Pokud by se však podezření prokázalo, jedná se čistě o pochybení Iva Dědka. Od 18. dubna byl sice až do 7. července exekutorem, ovšem nemohl vykonávat exekuční činnost,“ řekla Právu mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

„Jestli má někdo podezření, že se tak stalo, je třeba, aby tuto věc prošetřily orgány činné v trestním řízení,“ dodala.

Právu se podařilo zjistit, že případ již řeší zlínská hospodářská kriminálka. „Podezření na spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, kterého se měl dopustit, prošetřujeme již od června,“ potvrdil Právu Petr Jaroš z Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně.

Nezákonně zabavil luxusní víno

Ivo Dědek byl společně s vykonavatelem Alešem Pinkavou ze Zlína a fiktivním dlužníkem Miroslavem Raušem z Mikulova odsouzen senátem Okresního soudu v Břeclavi za to, že na Rauše v roce 2007 vyhlásil za podivných podmínek exekuci a společně pak zabavili cizí lahve vína v celkové hodnotě téměř pěti miliónů korun.

K odcizení došlo v Raušově objektu, který měla dlouhodobě pronajatý poškozená firma z Brna. Dědek společně se svým zaměstnancem Pinkavou provedl pouze fiktivní prohlídku, luxusní víno nezákonně zabavil a následně prodal v dražbě za 188 tisíc korun.

Podle obžaloby se Dědek s Raušem na tomto nekalém „byznysu“ předem dohodli. Rauš pak při exekuci v jeho domě záměrně nesprávně označil zabavované předměty.

Exekutorům hrozilo za zneužití pravomocí úřední osoby až desetileté vězení. Trojice mužů však nakonec vyvázla pouze s podmínkami. Poškozená firma se svých pěti miliónů korun, které by získala prodejem nezákonně zabaveného vína, dosud nedočkala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám