Hlavní obsah

Na jednokolovém vozíku vezli záchranáři zraněnou ženu dva kilometry

– Jeseník
Právo, Miloslav Hradil

Náročný transport sedmatřicetileté turistky se zraněnou dolní končetinou museli ve čtvrtek odpoledne absolvovat záchranáři Horské služby v Jeseníkách. Žena se během turistického výletu zranila v obtížně přístupné oblasti Divokého dolu. Zásah byl obtížný pro záchranáře i proto, že turistka neměla u sebe mobilní telefon.

Foto: Horská služba ČR

Ilustrační foto ze zásahu zraněného cyklisty z roku 2010, který byl transportován na rakouském vozíku.

Článek

Horská služba dostala o nehodě hlášení z krizového čísla 112 s tím, že turistka má poraněné koleno a není schopna pohybu. „Vše bylo komplikované tím, že ani ona, ani její manžel bohužel u sebe neměli mobilní telefon. Museli tedy počkat, až trasou půjdou další turisté a ty poté požádali o přivolání záchrany. Náhodní kolemjdoucí však nesdělili přesné místo, kde se zraněná nachází,“ uvedl náčelník jesenické Horské služby Michal Klimeš.

Komplikací podle něj bylo i to, že turisté, kteří ženě přivolali pomoc, šli dál, a bez spojení nebylo možné určit místo a rozsah zranění. Do oblasti se vypravilo pět záchranářů.

„Vzhledem k povaze terénu bylo jasné, že transport bude komplikovaný, protože do této lokality se nedostane žádná technika, kterou Horská služba používá. Stejně tak bylo vyloučené, aby záchranáři požádali o spolupráci Leteckou záchrannou službu. Podle zasahujících členů Horské služby nešlo vzhledem ke špatnému počasí totiž použít vrtulník a v podvěsu zraněnou převézt na místo, kam dojede sanitka,“ uvedl Klimeš.

Žena byla podle něj nakonec po ošetření převezena k sanitce záchranné služby náročným terénem přibližně dva kilometry pomocí speciálního tzv. rakouského vozíku.

„Apeluji turisty, aby se nikdy nevydávali do hor bez nabitého mobilního telefonu a nejlépe s uloženým číslem na náš dispečink,“ zdůraznil Klimeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám