Hlavní obsah

Policie chce rozšířit obvinění dalších lidí z kauzy středočeského exhejtmana

Právo, Radim Vaculík

Poslanec David Rath není jediným, komu chce podle zjištění Práva protikorupční policie rozšířit obvinění z korupce kvůli zakázkám ve Středočeském kraji a tamních nemocnicích.Vyšetřovatelé prý míní navýšit počet stíhaných skutků i u některých dalších z celkem devíti obviněných v kauze. Komu a čeho se to bude týkat, to zatím není jasné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Kott patří k obviněným v korupční kauze spojené s Davidem Rathem.

Článek

Může jít teoreticky o tytéž tři skutky, kvůli kterým tento týden policisté znovu požádali Sněmovnu o vydání Ratha ke stíhání. Jedná se o korupci při zakázkách na vybavení kolínské, kladenské a mladoboleslavské nemocnice, za které měla trojice Rath, Petr Kott a Kateřina Pancová dostat na úplatcích podle textu policejní žádosti celkem 20,2 miliónu, přičemž Rathovi mělo připadnout miliónů devět.[celá zpráva]

„U jiných obviněných to zatím nebudu komentovat. Nemohu tyto informace pouštět do sdělovacích prostředků, to jistě chápete. Až bude čas, tak se všechno dozvíte,“ odmítl potvrdit, ale i vyvrátit informace Práva dozorový státní zástupce Petr Jirát.

Z jeho vyjádření však vyplývá, že policie v nejbližších dnech skutečně rozšíří stíhání některých Rathových spoluobviněných.

„Stíhaný je každý od okamžiku doručení toho usnesení,“ naznačil Jirát, proč zatím nemůže říci víc. Policie a žalobce totiž zřejmě čekají na to, až si obvinění sedící v různých vazebních věznicích dokument za mřížemi převezmou.

Rozčilený žalobce

Jirát odmítl komentovat nové odposlechy zveřejněné v deníku Právo i dalších médiích a informace obsažené v přepisech komunikace mezi Rathem, bývalým poslancem Petrem Kottem a někdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou.[celá zpráva]

Co ale žalobce vytočilo, byl fakt, že se odposlechy, které byly součástí žádosti policie o nové vydání Ratha, dostaly okamžitě do médií.

„Jsem naprosto zděšen. Včera (ve středu) to bylo doručeno do Sněmovny a dnes je to v deníku Právo a v dalších. Samozřejmě to neuniklo ani od policie, ani od nás,“ čílil se Jirát.

Každopádně je jasné, že poslance znovu čeká zřejmě v září rozhodování o Rathově vydání ke stíhání, a jak tvrdí jeho obhájci, bývalý středočeský hejtman chce být u toho.

Pevně však doufají, že jej tentokrát už nebude muset přivážet do budovy Sněmovny policejní eskorta z litoměřické věznice, ale že Rath zamíří na hlasování už ze svého domova.

„Dne 14. srpna uplyne zákonem stanovená tříměsíční lhůta koluzní vazby (možné ovlivňování svědků). Další trvání vazby je poté možné nahradit jinými prostředky, které nejsou spojeny s omezením osobní svobody. Především k tomuto termínu připravujeme návrh na propuštění z vazby na svobodu,“ sdělil včera Právu jeden z Rathových advokátů Roman Jelínek.

Dvě ústavní stížnosti

Doplnil, že kromě toho chystá obhajoba hned dvě nové ústavní stížnosti. První se bude týkat faktu, že Jelínek společně s kolegou Adamem Černým nemohli hovořit před poslanci a stát přímo u Ratha, když hovořil k plénu.

„Máme za to, že pokud parlament přijal zákon, jímž každému občanovi této země přiznává právo na právní pomoc, pak by realizaci tohoto práva měl umožnit i svému poslanci,“ míní Jelínek.

Druhá stížnost by se podle něj měla týkat toho, že policie údajně uvedla ve svých některých usneseních a dokumentech nepravdivé a neúplné informace v trestním řízení a nikdo včetně žalobce či inspekce na to nijak nereagoval.

Potvrdil, že jeho klient je nadále v litoměřické věznici, že vypovídal celkem čtyřikrát, ale naposledy to bylo při rozhodování o vazbě. Rath nadále popírá svou vinu a podle Jelínka se ani nemá k čemu přiznávat.

Z výslechů svědků totiž prý vyplynulo, že u chystané rekonstrukce zámku Buštěhrad, kvůli níž je Rath obviněn z korupce, nedošlo k navýšení ceny, ale naopak k jejímu snížení o padesát miliónů. Jelínek navíc tvrdí, že policie dosud ani nezadala znalecký posudek na to, jestli byla oprava zámku předražená či nikoli.

Odposlechy neslyšeli

Na dotaz Práva, co říká na informace z nově zveřejněných odposlechů, podle kterých si měl Rath vzít na úplatcích dalších až devět miliónů korun, obhájce uvedl, že se k nim i s klientem vyjádří, až odposlechy uslyší.

„To, co je předkládáno mandátovému a imunitnímu výboru, a bohužel i veřejnosti, jsou operativní přepisy odposlechů. Ty tvoří účelově vybraná torza hovorů pořízená pro potřebu policie. Nejsou žádným důkazem, nemají žádnou důkazní hodnotu a u soudu jsou z dokazování vyloučené,“ myslí si advokát.

Reklama

Výběr článků

Načítám