Hlavní obsah

Vražedný útok kvůli hádce u jukeboxu vynesl pachateli 14 let za mřížemi

Právo, Adéla Šulíková
Brno

Čtrnáct let může o svém podivném chování přemýšlet Marek Posolda ze Šardic na Hodonínsku. Na tak dlouhou dobu jej totiž poslal ve čtvrtek Krajský soud v Brně za mříže pro pokus vraždy. Brutální útok na souseda přitom údajně způsobila hádka o hlasitosti hudby v místní hospodě.

Foto: Adéla Šulíková, Právo

Odsouzený Marek Posolda.

Článek

Letos v únoru si přinesl do tamní hospody ve žluté igelitce kuchyňský nůž a do oběti po předchozí roztržce bodal, dokud ho duchapřítomní muži, včetně syna zraněného neodtrhli. Podle soudního znalce Milana Votavy měl pobodaný štěstí, že přežil. „Jedna z ran mu proťala dvě tepny, další natrhla játra,“ podotkl.

Důvodem útoku bylo podle devětatřicetiletého Posoldy to, že měl pobodaný poznámky k hudbě, kterou si pouštěl z jukeboxu. „Dva dny před útokem jsem ho požádal, aby hudbu ztišil. Když to neudělal, vytrhnul jsem přístroj ze zásuvky. Později mi hospodský řekl, že ztlumit zvuk může jen on, proto jsem se Markovi omluvil,“ vysvětlil poškozený.

Chtěl jsem ho fest poranit, aby byl dlouho ve špitále.
Odsouzený

Posolda se však rozhodl, že mu omluva nestačí. Na otázku soudkyně Haliny Černé, proč do něj několikrát bodl, odpověděl, že se jej pokoušel zpacifikovat. „Chtěl jsem ho fest poranit, aby byl dlouho ve špitále,“ uvedl násilník.

Svědkové o obžalovaném vypověděli, že je to zvláštní „mišuge“. V hospodě podle nich sedával sám, měl svůj svět a bránil se, když mu ho někdo narušil. Podle klinické psycholožky Blanky Špíškové trpí agresor těžkou poruchu osobnosti.

Je možné, že měl v té době psychózu z alkoholu, ale paranoidní schizofrenie to rozhodně není.
Soudní psychiatrička

„Posoldovi chybí empatie i sociální porozumění. Za porušení zákona netrpí pocitem viny, má dojem, že je trestaný osudem, a je jeho právem se bránit,“ komentovala osobnost agresora Špíšková. Navíc uvedla, že pokud se pachatel dostane po výkonu trestu do podobné situace, je pravděpodobné, že zareaguje stejně.

Ačkoli Posolda pobírá invalidní důchod kvůli paranoidní schizofrenii a byl dvakrát hospitalizován v psychiatrické léčebně v Kroměříži, soudní psychiatrička tuto diagnózu vyvrátila. „Je možné, že měl v té době psychózu z alkoholu, ale paranoidní schizofrenie to rozhodně není,“ řekla. Soudkyně Černá zdůvodnila čtrnáctiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou tím, že pachatel dobře věděl, co dělá. „Jeho resocializace je téměř nemožná,“ uvedla soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám