Hlavní obsah

Německý obchodník vezl ženu deset kilometrů na kapotě. Jel i devadesátkou

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Když ve čtvrtek u domažlického soudu popisovala zběsilou jízdu na kapotě vozidla, za jehož volantem seděl Němec Jürgen Schütz, plakala a hlas se jí chvěl. Simona Nöthová loni v listopadu na parkovišti ve Folmavě v úleku naskočila na kapotu Schützovy škodovky, který ji pak vezl necelých deset kilometrů, než ho zastavili policisté.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Jürgen Schütz u soudu

Článek

Žena vyvázla bez vážnějšího zranění jen díky tomu, že se po celou dobu zběsilé jízdy zuby nehty držela hrany kapoty a stěračů.

Dodnes má ale z tohoto prožitku takové trauma, že musí pravidelně docházet k psychiatrovi. Dvaačtyřicetiletý Němec, který mimo jiné obchoduje s prezervativy, je obžalován z pokusu těžké újmy na zdraví a hrozí mu až deset let vězení.

Spor o peníze

Schütz s Nöthovou se znali, občas spolu obchodovali. Ten den měli schůzku před nočním klubem na Folmavě. „Dlužil mi 210 euro. Chtěla jsem to s ním vyřešit. Barmanka z klubu, kde jsme měli schůzku, mě upozornila, že Jürgen je nějaký divný a že po příjezdu koukal jak vrah. Chtěl po mně potvrzení, že mi peníze vrátil a také trval na tom, aby u vyrovnání dluhu byla policie. Barmanka nás ale požádala, abychom si to šli vyřídit ven,“ popisovala žena setkání s cizincem.

Jürgen se mu zakousl do ruky, přičemž se tam objevil další muž a snažil se ruku mého kamaráda dostat zpátky ven.
Poškozená žena

Ještě než vyšla před klub, poprosila svého známého na baru, aby šel s ní, že jí jeden člověk dluží peníze a má z něho divný pocit. „Když jsem přišla na parkoviště, Jürgen byl zamčený v autě a měl pootevřené boční okénko. Najednou nastartoval a začal couvat do místa, kde stálo zaparkované moje auto. Ten můj kamarád prostrčil okénkem ruku a chytil volant tak, aby řidiči znemožnil s autem manévrovat. Jürgen se mu zakousl do ruky, přičemž se tam objevil další muž a snažil ruku mého kamaráda dostat zpátky ven,“ líčila Nöthová další sled událostí.

Schütz pak podle její výpovědi několikrát výrazně přidal plyn. „Jakmile to zatúroval, tak jsem se lekla a skočila mu na kapotu. Rozjel se, a já úplně ztuhla. Ležela jsem tam na břiše a pevně je chytila víka motoru a stěračů. Postupně nabíral rychlost, jenom jsem hrozně křičela o pomoc,“ vybavovala si žena dramatické chvíle.

Jízdu ukončila až policie 

Asi po kilometru se jí podařilo z kapoty seskočit. „Bylo to v prudkém stoupání, kdy řidič zpomalil. Jenže v mžiku byl zase u mě a začal mě mlátit. Takže jsem se instinktivně schoulila a chránila si hlavu. Když rány skončily, opřela jsem se o auto s tím, že vstanu a uteču. Ve chvíli, kdy jsem se postavila, rozjel se a nabral mě na kapotu. Znovu jsem se chytla stěračů a zběsilá jízda pokračovala, než nás zastavila policie,“ pokračovala Nöthová.

Když jsem nasedal před domem do taxíku, projel kolem mě auťák a na kapotě ležela žena.
svědek zběsilé jízdy

Tu přivolal folmavský taxikář Miloš Kruml, který Schützovo auto sledoval. „Když jsem nasedal před domem do taxíku, projel kolem mě auťák a na kapotě ležela žena, která křičela o pomoc. Tak jsem jel za ním,“ vypovídal u soudu Kruml.

Němce dohnal až na konci obce, kde se dostal na jeho úroveň. „Měl stažené okénko, tak jsem se ptal, co tady blbnou. Žena mě prosila, ať volám policii. Na to řidič zase zrychlil. Jel jsem za nimi, ale nechával si odstup, kdyby žena spadla, abych ji nepřejel. Jeli okolo sedmdesátky, z kopce do Babylonu pak skoro devadesátkou,“ pokračoval taxikář.

Sám chtěl ženě pomoci, ale nevyšlo mu to. „Na jednom místě se opravovala silnice a svítily tam přenosné semafory. Měl jsme takový plán, kdyby řidič na červenou zastavil nebo aspoň výrazně zpomalil, snažil bych se ho zablokovat. Jenže jako na potvoru byla zelená a on jel dál,“ dodal Kruml. Raději pak zavolal na tísňovou linku. Policejní hlídka pak Schütze zastavila za železničním přejezdem v Hadrovci.

Jeden prostrčil ruce okénkem a začal mě škrtit.
Obžalovaný

Obžalovaný mluví o spiknutí

Obžalovaný Němec u soudu tvrdil, že on je obětí spiknutí zločinecké bandy, které šéfuje právě poškozená. „Vylákala mě tam a chtěla peníze. Já jsem jí řekl, že jí momentálně nic nedlužím a pokud na tom bude trvat, tak že to můžeme jet vyřídit na policii. Postavila se mi před auto a potom přišli ti dva muži a začali mi vyhrožovat, že když nevystoupím, tak zničí můj vůz a pak i mě,“ prohlásil Schütz.

Pak se jej prý muži snažili na příkaz Nöthové vytáhnout z auta. „Jeden prostrčil ruce okénkem a začal mě škrtit. Simona (Nöthová) mezitím vyskočila na kapotu. Měl jsem strach o svůj život, a proto jsem se rozjel. Toho muže jsem kousl do ruky a on mě pustil. Když jsem byl v bezpečné vzdálenosti od těch mužů, zastavil jsem, aby Simona (Nöthová) mohla slézt. To omítala, snažil jsem se ji i stáhnout, ale pevně se držela stěračů. Tak jsem jel pořád dál z obavy, aby mě nepronásledovali Simoniny komplicové,“ vypověděl Němec.

Soud bude pokračovat v září výpověďmi dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám