Hlavní obsah

V centru Kutné Hory se propadla zem a vytvořil se velký kráter

– Kutná Hora
Právo, Radek Plavecký

Silnice se propadla v Šultysově ulici v historickém centru Kutné Hory. Přivolaní odborníci se shodují, že kráter o velikosti zhruba 5 krát 10 metrů a hluboký kolem tří metrů je důsledkem středověké těžby stříbra. V místě propadu se totiž hodně těžilo a prakticky celé historické centrum města je prošpikované důlními chodbami.

Foto: MMS/Radek Plavecký, Právo

Kráter, který vznikl v centru Kutné Hory

Článek

"Příčinou propadu je voda. Zatím není jasné, zda nejdřív prasklo potrubí, které tudy vede, a voda podemlela podloží a pak se to tady propadlo, nebo to bylo třeba dešťovou vodou, která to podemlela, sesunula se zemina, a ta pak zničila i nový vodovodní řad," uvedl statik Jaroslav Hádek.

Podle něj neexistuje žádná přesná dokumentace zdejších dolů, takže se nedá předpokládat, kde se zase může propad objevit. Každopádně okolí Šultysovy ulice je dost nestabilní, podle pamětníků se tady už v minulém století ulice a přilehlé náměstíčko propadlo už několikrát. „Nikdy to ale nebyla tak velká díra,“ podotkla jedna z obyvatelek.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kráter v centru Kutné Hory

„Nyní sledujeme domy v okolí , zatím nikde nejsou známky, že by se měly propadat. Nic tomu nenasvědčuje,“ dodal statik.

V ohrožení je teď kromě okolních domů také zrekonstruovaný morový sloup. Lidé z domů kolem vzniklého kráteru se nyní musí spokojit s vodou z přistavené cisterny, protože kvůli poničenému potrubí neteče voda.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

V centru Kutné Hory se propadla zem a vytvořil se velký kráter

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám