Hlavní obsah

Firma vypouštěla ropné látky, provozovala načerno čerpací stanici, ale majitel mlčí

Novinky, Ondřej Kořínek, Jiří Forman
Praha

Nebezpečné vypouštění neznámé látky do Cholupického potoka a následně do Vltavy má pokračování. Novinky zjistily, že ta samá firma vypouštěla nebezpečné látky již v minulosti a provozovala načerno čerpací stanici. Majitel se k činu vyjadřovat nechtěl, místo toho vyhrožoval reportérovi Novinek.

Chemikálie ve VltavěVideo: Jiříí Forman, Novinky

 
Článek

Pracovníci odboru životního prostředí v této firmě řešili vypouštění nebezpečných látek už v dubnu 2006. „Nejprve tam řešili únik ropných látek, kdy došlo k znečištění půdy a poté tam pracovníci odhalili nezákonnou čerpací stanici,“ uvedla mluvčí magistrátu Tereza Králová s tím, že v roce 2010 byla tato čerpací stanice uzavřena.

Poslední únik zatím neznámé látky prošetřují pracovníci odboru životního prostředí od úterý, kdy v ulici U Skladu v Praze - Komořanech unikla látka do místního potoka a poté do Vltavy. Hasiči v úterý konstatovali, že jde o vodou ředitelnou látku, která nestačila ohrozit životní prostředí.

Únik látky do Vltavy ohlásil strážník městské policie. Hasiči museli zabránit úniku látky z retenční nádrže, do které se látka dostávala hadicí z velkoobjemových tanků z pozemku místní firmy.

Majitel firmy na místě Novinkám řekl, že mu pozemek nepatří.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Hadice, jíž firma přiváděla látku do retenční nádrže.

Jaké látky do potoka a následně do Vltavy unikaly, nyní zjišťují odborníci magistrátu ve specializovaných laboratořích.

Majitel vše popřel a vyhrožoval

Majitel se k únikům látky vyjádřit nechtěl místo toho reportérovi vyhrožoval. „Támhle se podívejte na okno, co vytáhnu, abych vás popohnal,“ řekl majitel reportérovi s tím, že má zmizet ze soukromého pozemku. Pozemek ale podle katastrální mapy patří městské části.

Pozemky, na kterých firma podniká, ale podle katastru majiteli patří, a jsou v exekučním řízení.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Magistrát bude prověřovat také další podnikatelské aktivity majitele, podle místních lidí je totiž provozuje na černo. „Osoba odmítla uvést, kdo nebezpečné látky vypouštěl, proto byla na místo přivolána policie, která bude celou záležitost  vyšetřovat,“ uzavřela mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám