Hlavní obsah

Klíčový svědek v kauze CASA měl zneužívat dceru své známé

Právo, Jakub Troníček

Pražští detektivové v úterý zatkli klíčového svědka proti exministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09) v kauze CASA Karla Daňhela. Byl obviněn z pohlavního zneužívání. Podle informací Práva měl Daňhel zneužívat dceru své známé. Daňhel však jakoukoli vinu odmítá s tím, že obvinění souvisí s jeho svědectvím na policii kvůli letadlům CASA.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policejní vyšetřování bylo dlouhé a podrobné. Daňhelova advokátka Lucie Hrdá v úterý v podvečer potvrdila, že její klient byl již obviněn, konkrétní trestný čin nechtěla komentovat. „Proti usnesení o zahájení stíhání jsme podali stížnost, klient s tím zásadně nesouhlasí,“ řekla Právu Hrdá.

Podle pražského policejního mluvčího Tomáše Hulana hrozí obviněnému jednačtyřicetiletému muži až deset let vězení.

Daňhel, který upozornil na možné chyby v nákupu letounů CASA, před časem přišel o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné a byl postaven mimo službu. Podle něj za tím stál fakt, že v případu CASA svědčil na policii.

A právě jeho svědectví, o které se policie v kauze opírá, je podle něj i za aktuálním stíháním. „Klient to dává do přímé souvislosti, podle něj jde o další snahu o jeho znevěrohodnění,“ řekla Hrdá.

Daňhelovu věrohodnost jako svědka už minulý týden zpochybnil před poslanci ředitel vojenského zpravodajství Ondrej Páleník. Na jednání parlamentní komise pro kontrolu činnosti vojenské tajné služby totiž poslancům sdělil, že podplukovník Generálního štábu Daňhel pobíral paušální měsíční částku od firmy Omnipol, která nákup letadel zprostředkovávala. Zbrojařská společnost to vzápětí popřela.

Reklama

Související články

Svědka v kauze CASA měl uplácet Omnipol

Události kolem kauzy CASA nabraly nový směr. Ředitel vojenského zpravodajství Ondrej Páleník ve čtvrtek na jednání parlamentní komise pro kontrolu činnosti...

Výběr článků

Načítám