Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby bývalého ředitele regionální rady soudržnosti Jihozápad Trnku

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud zprostil obžaloby bývalého ředitele Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiřího Trnku (33) a jeho bývalého podřízeného Martina Půlpytela (34) v kauze údajných machinací s dotacemi v Jihočeském a Plzeňském kraji. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Trnka (vlevo) a Martin Půlpytel u soudu.

Článek

Nezákonné ovlivňování toho, komu mají dotace připadnout, se mělo odehrát v rámci páté výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad. Ta byla vyhlášena v březnu 2009 a mělo v ní být rozděleno více než 3,7 miliardy korun.

Trnka s Půlpytlem prý zasahovali do schvalování a hodnocení jednotlivých projektů a žádostí o dotace, aby šlo na projekty z Plzeňského a Jihočeského kraje srovnatelné množství peněz. Tím chtěli údajně zajistit podporu zástupců Plzeňského kraje pro seznam vybraných projektů při konečném schvalování.

Finanční prostředky na projekty, které Trnka a Půlpytel podle spisu nezákonně dostali na seznam, ministerstvo pro místní rozvoj po upozornění od policie neodeslalo. Pokud by se tak stalo, bylo by podle obžaloby nesprávně použito téměř 27 miliónů korun.

Vinu popírali

Podle spisu chtěli oba muži zajistit peníze na projekty, na kterých měli zájem například nynější hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD) nebo tehdejší náměstek jihočeského hejtmana a současný ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Kuba však před soudem odmítl, že by se rozdělování dotací snažil manipulovat.

Trnka s Půlpytlem koncem března svou vinu popřeli. Trnka tehdy naopak tvrdil, že byl jedním z mála úředníků, který dbal na nezávislé rozdělování dotací. A musel prý kvůli tomu čelit tlaku politiků i žadatelů o dotaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám