Hlavní obsah

Za vydírání rodičů zavražděné Aničky půjde do vězení, nevážil si podmínky

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Když loni v březnu ukládal plzeňský soudce David Protiva podmíněný trest za vydírání rodičů zavražděné Anny Janatkové (9) z Prahy, upozornil obžalovaného Jana Zitu, že stačí jakýkoliv přešlap a půjde do vězení. Varovná slova si pětadvacetiletý muž z jižního Plzeňska k srdci zřejmě nevzal.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jan Zita v době, kdy byl ještě ve vazbě

Článek

Neuplynul totiž ještě ani rok a půl z pětileté zkušební doby a už porušil rozsudkem stanovená pravidla. Teď mu hrozí, že si dvouapůlletý trest odsedí.

Soudce už dokonce nařídil veřejné jednání o přeměně trestu, ale protože Zita nepřebírá předvolání, musel na něho vydat zatykač. „Nevážil si šance, kterou jsme mu dali. Vyhýbá se dohledu probačního úředníka, který mu byl nařízen během zkušební doby,“ vysvětlil Protiva.

Zitovi tehdy uložil podmínku s ohledem na to, že do té doby vedl řádný život, všechno doznal a poškozeným se omluvil.

Zita kontaktoval rodiče zmizelé Aničky v době, kdy za informace vedoucí k jejímu nalezení vypsali třiapůlmiliónovou odměnu. Předstíral, že o dívce ví, a sliboval, že když dostane peníze, Anička se v pořádku vrátí domů.

„Zpočátku jsme to brali jako naději. Po čase, kdy začaly chodit od toho pisatele výhrůžné SMS zprávy bez relevantních informací, jsme to vyhodnotili jako podvod,“ řekl Miloš Janatka.

Chtěl čtvrt miliónu

Zita se poprvé ozval rodičům Aničky na přelomu října a listopadu, tedy tři týdny poté, co se ztratila v ulici Pod Písečnou v pražské Troji, když se vracela ze školy domů.

„Dobrý den, mohu vám zjistit informace o Aničce, ale nechci mít nic s policajtama a nestojím o tak velkou odměnu,“ napsal v první esemesce.

A vzápětí následovala další: „Stačí jen poslat 250 tisíc a budete vědět, kde Anička je. Je v pořádku... Pošlete 250 tisíc a v neděli ji máte doma... takže buď anebo,“ naléhal Zita.

Celkem vyděrač poslal 94 zpráv. Kriminalisté ho vypátrali přes mobilní telefon a zadrželi koncem listopadu v chatové osadě u Stodu. Tvrdil, že chtěl využít situace a získat peníze, které měl v úmyslu použít na zaplacení dluhu. Janatkovým poslal omluvný dopis, v němž se hájil tím, že byl v tíživé finanční situaci a potřeboval peníze. Rodiče Aničky jeho omluvu přijali.

Podezřelý spáchal sebevraždu

Případ Anny Janatkové, která zmizela 13. října 2010, zaměstnával policii více než půl roku a skončil bohužel tragicky. Její tělo našli kriminalisté 16. března 2011 částečně zakopané v křoví jen asi kilometr od místa jejího zmizení v ulici Pod Havránkou v pražské Troji, kde Janatkovi bydleli. Pitva pak prokázala, že dívka zemřela násilnou smrtí. Policie později zadržela Otakara Tomka a obvinila ho z vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním.

O tři dny později ale Tomek spáchal sebevraždu v pankrácké vazební věznici. Zanechal po sobě dopis, ve kterém se ale k vraždě ani znásilnění Aničky nepřiznal. Státní zastupitelství pak při uzavření případu konstatovalo, že muž byl na základě nepřímých důkazů s vysokou mírou pravděpodobnosti pachatelem zločinu.

Reklama

Související články

Otakar Tomek možná oklamal strážce

Otakar Tomek (41), jediný obviněný v případu vraždy a znásilnění devítileté Aničky Janatkové, se pokusil oběsit ve své vazební cele v rozmezí pouhých patnácti...

Výběr článků

Načítám