Hlavní obsah

Dva soudci z Litoměřic jdou sami před soud, hrozí jim deset let za mřížemi

Právo, Radim Vaculík
Louny

Posílali obviněné do vězení, teď naopak jim hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. Řeč je o dvou litoměřických soudcích Josefu Knotkovi a Ladislavu Jelínkovi. Lounský okresní státní zástupce Radim Dragoun na ně podal obžalobu z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mohou ve vězení strávit až deset let. Potkali by se tak možná s některými z těch, které za podobné delikty potrestali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Během pátečního dopoledne odešlu k soudu v Lounech obžalobu na celkem šest lidí, z toho dva soudce a jednu soudní zapisovatelku,“ řekl Právu Dragoun. Jenže zatím není vůbec jasné, kdo o případné vině a trestu Knotka s Jelínkem a dalších čtyř obžalovaných rozhodne.

Možností je hned několik a ani státní zástupce nechtěl zatím uvést, která je pravděpodobnější. Dohadování o tom, kdo nakonec kauzu projedná, tak může přinést i několikatýdenní zdržení.

Okresní soud v Lounech, který jeho obžalobu obdrží, není teoreticky místně příslušný. Trestná činnost se odehrála v Litoměřicích, a tak by měli případ projednat tam.

Avšak vzhledem k tomu, že obžalovaní jsou dva tamní soudci, litoměřický soud je podjatý a nemůže kauzu rozhodovat. Kvůli možné známosti soudců z dalších blízkých okresů s obžalovanými však kauza může postupně putovat přes krajský soud až na pražský vrchní soud. Ten by měl s konečnou platností určit jako nadřízený všem soudům v Čechách, který z nich se případu ujme.

Služby za pár tisíc

Až se tak stane, bude se šestice obžalovaných zpovídat celkem z pěti skutků, přičemž pouze Knotek figuruje podle informací Práva jako obviněný ve všech. Druhý ze soudců je obžalován pouze z jednoho případu korupce. Ale po pořádku.

První věc se týká kauzy, v níž podle obžaloby Knotek u kolegy Jelínka přes tamní zapisovatelku zařídil, aby urychlil podmínečné propuštění leasingového podvodníka. Mladý muž v taláru to skutečně udělal a dostal za to údajně láhev whisky, zatímco Knotek prý třicet tisíc korun, z nichž pět tisíc předal aktivní zapisovatelce, nyní rovněž stíhané.

Podruhé zase Knotek u sebe údajně schovával spis odsouzeného mladíka z Litoměřic tak dlouho, až vypršela lhůta pro jeho nástup do vězení. Mladík se tam měl vrátit k odpykání zbytku původního šestiměsíčního trestu, a to kvůli porušení podmínky, když ve zkušební lhůtě spáchal další trestný čin.

„V této věci to bylo zadarmo, to byla charita,“ poznamenal k tomu žalobce s tím, že zde se nepodařilo sice prokázat možnou korupci, nicméně šlo o zneužití pravomoci.

Ve třetím případě z loňského podzimu zkušený soudce slíbil podle spisu za úplatek pohybující se do deseti tisíc korun ovlivnit rozhodnutí v jedné trestní kauze. Nicméně peníze prý nikdy nedostal, naopak skončil za mřížemi. Z vazby už byl během vyšetřování propuštěn.

„U zbylých dvou skutků si obžalovaný starší soudce nechal úplatek pouze slíbit, v jednom z nich několikatisícovou částku, ve druhém blíže neupřesněnou. Za to přislíbil, že urychlí konkrétní trestní řízení, aby soud rozhodoval rychleji,“ nastínil Dragoun.

Podle informací Práva chtěl v první věci Knotek údajně asi šest tisíc korun a šlo prý o to, aby jednomu odsouzenému, který dostal zákaz řízení, bylo co nejdříve po jeho podání žádosti o podmínečné vrácení řidičáku této žádosti vyhověno. Soud na to má ale až dvouměsíční lhůtu.

Státní zástupce doplnil, že při vyšetřování zajistila protikorupční policie náhradní hodnotu za výnos z trestné činnosti, tedy že zabavila obviněným stejný obnos peněz, jaký činily úplatky. Kauzu odhalila totožná skupina operativců protikorupčního útvaru, která dostala za mříže i poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Reklama

Výběr článků

Načítám