Hlavní obsah

Řeší se návrat uneseného nemluvněte z Německa, rodina ho už poznala

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Příslušné úřady na české a německé straně hranice nadále řeší formu a dobu předání před týdnem unesené a v pondělí nalezené třítýdenní holčičky z Trmic u Ústí nad Labem zpět do péče matky.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Podle dědečka unesené dívky Radomíra Niedla nemá rodina o způsobu předání dítěte zatím potuchy.

Článek

Podle informací Práva se vše chystá na přepravu dívenky domů ze spolkové země Porýní-Falc, kde byla po zatčení únosců nalezena.

„Policie požádala odbor sociálních věcí o součinnost v případu. Ta spočívá v doprovodu sociální pracovnice nezletilé při převozu do České republiky,“ řekla zhruba hodinu před středečním polednem Právu mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová s tím, že určená pracovnice zatím na cestu do Německa nevyrazila.

Zatím není jisté, jestli si holčičku v německé nemocnici, kde je na pozorování, vyzvedne pouze sociální pracovnice, nebo i matka či někdo jiný z rodiny. „Zatím nevíme nic nového, čekáme na pokyny od policie,“ řekl Právu děda uneseného kojence Radoslav Niedl.

Dívka byla ztotožněna

Policisté mají podle jejich ústeckého ředitele Vladimíra Danyluka již stoprocentní jistotu, že nalezená dívka je skutečně hledaná měsíční dívenka. „Ano, dívka je již ztotožněná, je to Michala Janová," řekl ve středu Danyluk. O způsobu identifikace pomlčel.

Podle některých médií vyrazila rodina do Německa. To však nepsaný mluvčí rodiny Niedl popřel. „Matka a všichni přímí příbuzní zůstáváme zatím doma,“ tvrdil Právu.

Foto: Policie ČR

Vozidlo VW Touran opatřené odcizenou značkou 3U1 4474 na záznamech z dálničních kamer

O důvodech únosu zatím policie nechce spekulovat. Nadále pracuje se třemi vyšetřovacími verzemi: šlo o náhodný únos, předem připravený čin, nebo únos v rámci komunity. „Prověřujeme všechny možnosti,“ uvedl v úterý vedoucí vyšetřovacího týmu Pavel Záhumenský.

Dítě pachatelé unesli před týdnem na předměstí v Trmicích, přímo z kočárku, v němž ho vezla po ulici jeho matka. Auto s únosci poté zamířilo do Německa. Po cestě ho vyfotilo několik policejních kamer, na některých mělo českou kradenou značku, na jiných už původní německou.

Právě díky tomu přišli němečtí policisté na stopu autopůjčovně, které auto patřilo, a následně se podařilo vypátrat i pravděpodobné pachatele. Jde o tři ženy a jednoho muže německé národnosti, všichni skončili ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám