Hlavní obsah

Stíhaná v kauze Rath se rozhodla vypovídat, svou vinu částečně doznala

Právo, Radim Vaculík

Vyšetřování kauzy zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji, ve které je stíhaný pro korupci poslanec David Rath, se významně posunulo. Majitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová, dnes už propuštěná z vazby, se zatím jako jediná rozhodla vypovídat a částečně doznala svou vinu. Zároveň chce získat postavení tzv. spolupracující obviněné. Právu to v úterý řekl její advokát Vojtěch Veverka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath

Článek

Podle Veverky Salačová usvědčuje údajné hlavní organizátory v kauze Petra Kotta a šéfku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou.

„Tím, že jsme o celé věci promluvili, tak se podle nás otvírá prostor pro změnu právní kvalifikace. Je to ale minimálně polehčující okolnost, přičemž klientka by mohla být tzv. spolupracující obviněnou. Je to jedna z možností obhajoby,“ řekl Právu Veverka.

Žena, která měla být subdodavatelkou chystané opravy zámku Buštěhrad či rekonstrukce v kladenské nemocnici, by tak získala šanci na mírnější trest. Za korupci a trestný čin poškození finančních zájmů Evropské unie Salačové hrozí pět až deset let vězení. Policie může s její výpovědí nakládat proti ostatním obviněným vedle odposlechů jako s dalším přímým důkazem.

Šance na beztrestnost

O tom, zda se stane spolupracující obviněnou, rozhodne dozorující státní zástupce Petr Jirát. Pokud takto Salačovou označí v zatím nepodané obžalobě, soud by jí mohl uložit trest pod spodní hranicí zmíněné sazby včetně podmínky.

Od letošního září navíc začne platit novela trestního řádu, podle které má spolupracující obviněný šanci odejít od soudu dokonce bez jakéhokoli trestu. Mohlo by se to tedy teoreticky dotknout i Salačové. Institut spolupracujícího obviněného u nás zavedl nový trestní zákoník v lednu 2010 a podle soudce Nejvyššího soudu Pavla Šámala se využívá.

Podnikatelka strávila ve vazbě měsíc a půl. Její výpověď v pátek 22. června trvala osm hodin, během následujícího víkendu Veverka požádal o její propuštění z vazby a státní zástupce mu hned v pondělí 25. června vyhověl.

„U obviněného, který začal vypovídat, odpadá důvod koluzní vazby (ovlivňování svědků),“ vysvětlil obhájce.

S exhejtmanem prý nejednala

Impulsem k tomu, aby Salačová začala vypovídat, byl podle Veverky fakt, že dosavadní obhajoba v podobě zpochybňování procesních úkonů v případu, například oprávněnosti nařízených odposlechů, přestala být zamítavými stanovisky soudů účinná.

„Nebude lehké zpochybnit zákonnost těch odposlechů, proto jsme se rozhodli ke změně obhajoby,“ podotkl Veverka. Doplnil, že jeho klientka začala vypovídat primárně nikoli kvůli možnému propuštění z vazby, ale proto, aby popřela některá podezření, jež jí policie klade za vinu.

„Klientka netvrdí, že by se ničeho nedopustila, samozřejmě se k určitým nestandardním postupům doznala, nicméně její role nebyla tak zásadní, jak zatím policie dovozuje,“ připustil Veverka.

Salačová podle něj popřela, že by kvůli předraženým zakázkám jednala s kýmkoli na středočeském hejtmanství včetně samotného Ratha. S tím se prý viděla asi jen třikrát na kontrolních dnech na stavbách, nikdy ale údajně nejednali o ovlivnění výběrových řízení.

Proti všem

Naopak velmi podrobně se prý rozpovídala o partnerském páru Kottovi s Pancovou. Právě s nimi byla podle Veverky především v kontaktu. Podle obvinění policie jim nosila jako prostředník úplatky.

„Slovo korupce či úplatek ale při jejím výslechu nezaznělo. Klientka mluvila o tom, jak bylo možné ty veřejné zakázky ovlivnit a kdo se na tom podílel. Dá se říct, že popsala svou roli v celé kauze, jak jednala o zakázkách s Pancovou. Chápu, že ta výpověď je usvědčující a nepříjemná pro obhájce Pancové s Kottem,“ připustil Veverka, že se s klientkou fakticky postavili proti všem ostatním obviněným.

Ti totiž doteď stále nevypovídají, pouze Rath se krátce po zatčení rozhovořil o své práci hejtmana. Nicméně popřel jakoukoli korupci či ovlivňování zakázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám